Borci prijedorske regije smatraju da je neophodno da u znak podrške institucijama i predstavnicima Republike Srpske svoj revolt javno izraze mirnim protestima i svim drugim političkim sredstvima, da se zaustavi kolonijalna politika prema Republici Srpskoj. Ovo je potvrđeno na današnjem sastanku Regionalnog odbora Boračke organizacije Prijedor, čiji je zaključak upućen Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

“Kao neposredni stvaraoci Republike Srpske, mi, borci regije Prijedor zahtijevamo od Boračke organizacije Republike Srpske da odmah preduzme neophodne aktivnosti i mehanizme zaštite naših građanskih i nacionalnih prava, zakonodavnih prava, organa i institucija Republike Srpske, prava i ovlašćenja predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama BiH. To je podrška institucijama i predstavnicima Republike Srpske”, istakao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Predojević je naglasio da je to pravo i obaveza boraca i stvaralaca Republike Srpske koji ne mogu dozvoliti rušenje Dejtonskog sporazuma i zakona Narodne skupštine Republike Srpske.

“Za taj naum i pokušaje da se mimo institucija Srpske donose odluke i zakoni ne postoje ni Bonska ni bilo koja druga ovlašćenja izvan UN, Savjeta bezbjednosti i međunarodnog zakona o miru. Zato pozivamo sve srpske političke partije, patriotska udruženja građana Republike Srpske, sve patriote i članove Boračke organizacije Republike Srpske da se odazovu na poziv Boračke organizacije Republike Srpske i mirnim protestom iskažu svoje nezadovoljstvo nametanjem zakona iznad zakonodavnih organa Republike Srpske”, poručio je Predojević.

Borci prijedorske regije ističu da se ovih dana po ko zna koji put vrši nelegalno pravno nasilje i pokušaji izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je, kako ističu, za borce rušenje Republike Srpske. Tačnije, kako ističu, razvlašćivanje koje poništavanjem Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske na nezakonit način pokušava realizovati njemački diplomata Kristijan Šmit koji se, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, predstavlja kao visoki predstavnik u BiH.

“Dvadeset i šest godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je ovjerena Republika Srpska i garantovan njen suverenitet zaobilaze i institucije i zakonodavni organi Republike Srpske i BiH i rasknjižava imovina Republike Srpske u korist BiH. To je još jedan pokušaj stvaranja unitarne BiH. Krše se međunarodni sporazumi i prava. Na političku scenu vraćaju se ratni ciljevi Alije Izetbegovića i muslimanske komponente u BiH”, istakao je Predojević.

kozarski.com