U okviru akcije “Budi human, podijeli obrok”, učenici od prvog do petog razreda Osnovne škole “Desanka Maksimović”, koji su članovi Podmlatka Crvenog krsta, prikupili su pomoć u hrani za potrebe Javne kuhinje u Ljubiji. Jednodnevna akcija organizovana je povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila. “Želja nam je bila da pomognemo odraslima i djeci u Ljubiji, koji nemaju šta da jedu”, rekla je učenica petog razreda, Lena Berić.

U ovoj prijedorskoj školi zadovoljni su odzivom đaka i roditelja, naglasivši da su svi zasluži peticu iz humanosti.”Saznali smo iz medija da udruženje koje priprema obroke za Javnu kuhinju u Ljubiji, nema dovoljno hrane. Zato smo odlučili da im pomognemo”, rekla je učiteljica Adrijana Eremić.

Predstavnici Hrišćanskog humanitarnog udruženja “Hleb života” zahvalili su učenicima na namirnicama koje će dobro doći za 40 korisnika Javne kuhinje u Ljubiji. “Lijepo je da čovjek od ranog djetinjstva ima osjećaj za ljude u potrebi, a Ljubija zaista ima mnogo takvih slučajeva”, rekao je Danko Malešević, predsjednik Hrišćanskog humanitarnog udruženja “Hleb života”.

Ovo udruženje sprema obroke za ukupno 150 korisnika u Prijedoru i Ljubiji. Finansiraju ih Grad Prijedor i britanska organizacija. Sedmično im je potrebno od 2.000 do 2.500 KM za namirnice koje kuhaju tokom pet radnih dana, a za suve obroke vikendom oko 700 KM. Kako kažu, svaka pomoć je dobrodošla, jer su svakodnevna poskupljenja dovela u pitanje zadržavanje dosadašnjeg kvaliteta i kvantiteta obroka.

kozarski.com