Ljubitelji životinja poslednjih dana su zgroženi internetom dijelili fotografiju nesrećnog psa iz Modriče koji je stradao od vatranog oružja i kome je veterinar Bojan Lukač sa svojim timom izvršio komplikovanu i zahtjevnu operaciju spasivši mu život iako je to izgledalo skoro nemoguće.

Ekipa portala Insajder.in posjetila je u veterinarsku ambulantu doktora Lukača i s njim razgovarala o tome kako su nastale povrede i kako izgleda oporavak nesrećnog psa koji je dobio novu priliku za život.

Ono možda najgore u ovoj priči je to da je rana koja je bila ogromna, od gornje vilice pa sve do mozga, nastala djelovanjem vatrenog oružja. Pas je vjerojatno pobjegao i sakrio se, a prema Bojanovoj procjeni nije jeo ni pio danima.

-Nakon što je nekoliko dana proveo u stacionaru gdje smo mu malo povratili snagu, odlučili smo izvesti rekonstruktivnu hirurgiju koju smo temeljito isplanirali. Istražio sam literaturu, ali sam se savjetovao i sa svojim profesorima sa zagrebačkog sveučilišta i ovim putem im se zahvaljujem jer je pas uspješno operisan i dali smo mu novu priliku za život. Zahvat je zahtijevao vrlo higijenski tretman jer je rana bila jako zaprljana i trula i morao sam ukloniti to mrtvo tkivo na glavi psa. Morao sam ukloniti svaki komadić trulog tkiva, kako bi ono zdravo hirurški povezali”, ispričao nam je Lukač.

Nakon uspješne operacije slijedi dugotrajan oporavak tokom kojeg se prati kako rane zarastaju i životinja se priprema za samostalan život u prirodi.

– Oporavak za sada prolazi bez komplikacija i to je veliki uspjeh kada se ima u vidu kakve je povrede imao pas i infekciju koja je bila zahvatila više od pola glave. Ovo je jedan od najzahtjevnijih zahvata koji sam do sada izveo u svojoj karijeri koja je trajala više od četiri sata – rekao je doktor Lukač.

insajder.in