Pripadnici Policijske uprave Prijedor danas su obilјežili dan sjećanja na poginule policajce u Odbrambeno-otadžbinsksom ratu. U Crkvi Svetog Proroka Ilije na Urijama služen je parastos, a u Policijskoj stanici Prijedor 2 ispred spomen ploče sa imenima 36 prijedorskih policajaca položeni su vijenci.

Dragan Stamenić imao je pet godina kada je porodici 8. februara 1994. godine javlјeno da mu je u odbrani zapadnih dijelova Republike Srpske poginuo otac.

On kaže da i danas pamti taj dan i da to nikad ne može zaboraviti.

Na današnji dan prije 28 godina na zapadnim granicama Srpske poginulo je osam prijedorskih policajaca, a pet ih je ranjeno.

“Ovo je dan kada mi obilјežavamo sjećanje na sve poginule prijedorske policajce. Odabrali smo 8. februar jer je to bio najtragičniji dan za tadašnju Stanicu javne bezbjednosti Prijedor”, kaže Goran Gavranović predsjednik Mjesne boračke organizacije SJB-CJB Prijedor

Iz Policijske uprave Prijedor stiže jasna poruka da se prethodni događaji i stradanja ne mogu i ne smiju zaboraviti i da to treba da bude putokaz koji neće dozvoliti da se slična dešavanja ponove.

“Članovi porodica i mi zajedno sa njima smo tu da ih ne zaboravimo i da se na ovaj način sjećamo i što je najvažnije da pošalјemo poruku da se ne zaboravi, da se ne ponavlјa i da nikad više ne bude rata”, naglasio je Zoran Inđić, pomoćnik načelnika Policijske uprave Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je da je važno da se, pored čuvanja uspomene na hrabre policajce, ne zaborave ni njihove porodice.

„Na nama je i naša je obaveza da s genenarije na generaciju prenosimo istoriju i čuvamo uspomeme na ove hrabre lјude koji su živote dali i ugradili u temelјe Republike Srpske. Ovdje su prisutne i porodice poginulih policajaca koje ne smijemo zaboraviti, a na nama je da čuvamo ono za šta su se ovi lјudi borili, a to je Republika Srpska“, rekao je Javor.

U proteklom ratu na području tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Prijedor, koji je obuhvatao i Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Novi Grad, poginulo je 74 policajca.

Ukupno je poginulo 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

kozarski.com