Bliži se najradosniji hrišćanski praznik, Božić, a najavljuje ga Badnji dan. Već početkom sedmice, osjećala se svečarska atmosvera u Prijedoru. Ponuda badnjaka odlična, a cijene za svačiji džep. Na pijaci na Pećanima primjetno manji promet, ali i tu se mogu nabaviti kvalitetni badnjaci. Vujo Predojević pripremio ih je stotinjak, a kako kaže, njemu i supruzi trebalo je mjesec dana za izradu. Objašnjava šta to mora da ima svaki badnjak.

“Trebalo bi da ima hrastovu podlogu, list, pšenicu i svijeću. To je osnovno. Što se tiče prodaje, na ovoj pijaci ima manje naroda, pa je i prodaja slabija”, kaže Predojević.

Dragana Bašić iz Donjih Orlovaca dobro je poznata kupcima na Gradskoj tržnici. Već 28 godina tu prodaje povrće iz vlastitog plastenika. Uoči Božića, napravi 300 badnjaka, za što joj, kaže, treba dvadesetak dana. Cijeni ih po 5 maraka, a konkurencije se ne boji.

“Ukrašavam panjiće od drveta, isječem i onda pištoljskom pur pjenom to napravim. Žito prije toga usijem, a ostalo se kupi. Ima tu dosta rashoda, cijena je mininalna, pogotovo u ovo današnje vrijeme, kada je sve poskupjelo”, ističe Dragana.

Dragomir Stakić godinama prodaje badnjake, koje izrađuju njegova supruga i kćerke. Cijena se kreće od 3 do 10 maraka.

“Potrebno je dvadesetak dana da sve to pripremimo, jer bude tu 300-400 komada. Prošle godine sam sve i jedan prodao, a pretprošle je bilo prometa čak i osmog januara”, rekao je Stakić.

Ponuda badnjaka, čini se, nikad bolja. Prodavci se mogu vidjeti na brojnim lokacijama u gradu. Badnjaci su različitog izgleda i veličine, zahtjevne i manje zahtjevne izrade, što određuje i njihovu cijenu.

kozarski.com