Istoričar i muzejski savjetnik Vedrana Adamović predstaviće svoju knjigu “Godine stradanja 1941/42. NDH i njeni zločini nad srpskim narodom u Prijedoru i okolini 1941/42. Prilog proučavanju zločina genocida nad srpskim narodom u Potkozarju)” u četvrtak 15. jula 2021. godine sa početkom u 20 časova u Muzeju Kozare.

Godine stradanja 1941/42.

Stradanje Srba u Prijedoru i okolini imalo je više oblika, što je prikazano kroz odvojene cjeline, tematski i hronološki. Uz prikaze odmazdi, pojedinačnih likvidacija, masovnih pokolja, prekrštavanja, protjerivanja sa kućnih ognjišta i odvođenja u logore civilnog stanovništva i djece, uporedo pratimo i formiranje vlasti NDH i promjene koje jedan takav režim nosi sa sobom. Prateći te promjene, najbolje se dožiljava pravi karakter NDH. Zbog toga, centralno mjesto u publikaciji pripada stradanju civilnog crpskog stanovništva Prijedora i okoline, te zločinima NDH počinjenim nad njim. Posebno poglavlje odnosi se i na stradanje Jevreja u Prijedoru 1941/42.

Pojam “krvava Krajina” svoju potvrdu ponovo je našao u ratnim godinama pod NDH, posebno 1941/42. Dočekavši ponovo da se bore za goli život, za pravo na život i opstanak, Srbi iz Krajine, posebno Potkozarja doživjeli su svoje najveće stradanje u prvim godinama postojanja NDH. Genocid nad Srbima 1941?1945. u NDH ostavio je trajne posljedice na srpski nacionalni korpus. Te žrtve su nenadoknadive.