Multisektorski tim za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja grada Prijedora ocijenio je da su nova zakonska rješenja u ovoj oblasti i povećana zastupljenost ove problematike u medijima doveli do osnaživanja građana da prijavljuju nasilje, ali i neke negativne pojave koje bi mogle do nasilja dovesti.

“Riječ je o blagim, ali vidljivim pomacima i mi koji se ovom oblašću bavimo godinama, primjećujemo tu razliku”, izjavila je socijalni radnik Marijana Stanić, članica ovog tima iz Centra za socijalni rad Prijedor.

Centar je u maju zabilježio 11 prijava porodičnog nasilja, dok je Policijska uprava Prijedor Okružnom tužilaštvu Prijedor dostavila izvještaje za četiri krivična djela u ovoj oblasti, od kojih su dva počinjena u aprilu, a dva u maju.

Stanićeva je rekla da su od ovih 11, u dva slučaja počinioci uz podršku policije hospitalizovani zbog bolesti zavisnosti i poteškoća u mentalnom zdravlju.

“To su veoma česti uzročnici nasilja, a tu se susrećemo s dva osnovna problema: porodica nije u stanju sama se izboriti s problemom gdje za svaku vrstu stručne pomoći kod počinioca mora postojati dobrovoljnost – što najčešće nije slučaj, a zdravstveni sistem nema dovoljno smještajnih kapaciteta za korisnike kojima je neophodna hospitalizacija”, pojasnila je Stanićeva.

Prema njenim riječima, zaštitne mjere obaveznog liječenja i obaveznog psiho-socijalnog tretmana mogu se izreći kada je lice autoagresivno ili heteroagresivno, gdje nije neophodan dobrovoljni pristanak, nego se lica prisilno hospitalizuju.

“Zaštitne mjere su dobar mehanizam zaštite porodici od ponavljanja nasilja, a ujedno i mehanizam kojim bi se pomoglo pociniocima u prevazilaženju zdravstvenih poteškoća”, dodala je Stanićeva.

Sastanak Multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja održan je u Centru za socijalni rad, a prisustvovali su mu i predstavnici policije, bolnice “Dr Mladen Stojanović”, Aktiva direktora osnovnih škola, Centra “Sunce” i medija.

Osim ovih subjekata, tim čine i članovi iz Aktiva direktora srednjih škola i Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor.

SRNA