Saopštenje

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije najavljeno je da bi narednih dana mogla biti nastavljena revakcinacija građana Prijedora starijih od 65 godina koja je bila prekinuta /iz ranije poznatih razloga/ te da će javnost biti blagovremeno obaviještena o dinamici i terminima revakcinacije.

Broj pozitivnih lica u gradu se rapidno smanjuje i danas nema ni jednog novog slučaja zaraze. Komandant štaba Dalibor Pavlović je na sjednici štaba iznio podatak da je do 28. marta u Prijedoru bilo 97 pozitivnih lica, od 29.marta do 4.aprila 86 pozitivnih, od 5.do 11.aprila 73 pozitivna lica i 12-18.aprila ukupno 46 pozitivnih što je ocijenjeno kao jako dobro stanje te je konstatovao da je, bez obzira na različita reakcije, ovih 15 dana zaustavljanja nastave u školama i rada ugostiteljskih objekata imalo efekta.

Iz Higijensko-epidemiološke službe saopšteno je da je u kućnoj izolaciji 105 lica, da je iz zdravstvenog nadzora izašlo 7309, da je ukupan broj pozitivnih lica 79, da je oporavljenih 1.551 i broj preminulih 103 lica.

Potvrđeno je i da danas nema ni jedno pozitivno lice iz Prijedora i da nema klastera po firmama već da su u pitanju samo porodični, te da će do kraja sedmice biti ostvaren kontakt sa direktorima aktiva osnovnih i srednjih škola kako bi se stekao uvid u trenutno stanje u školama.

U toku je redovna vakcinacija astra zenekom i ima vakcina i da se, ukoliko su građani zaiteresovani za vakcine kojima trenutno raspolažu, moguvakcinisati. Broj prijavljenih starosne dobi 65 za vakcinisanje je oko 2.000 i oko 1.000 hroničnih bolesnika.

Situacija na kovid odjeljenjima Bolnice “Dr Mladen Stojanović” je zadovoljavajuća u odnosu na zadnjih 10-15 dana i na petom spratu ima 48 pacijenata, pet ih je na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a 32 je na kiseoničkoj potpori. Juče je bilo šest prijema, bila su dva otpusta, jedan premještaj u Banja Luka,a na prvom spratu je šest pacijenata. Prema mjestu prebivališta prijedorskih pacijenata je 23, iz Kozarske Dubice 8, Novog Grada 19, Oštre Luke 1, iz Sanskog Mosta 2 i Bosanske Krupe jedan.

Što se tiče inspekcije posljednjih sedam dana izvršeno je 69 kontrola poštovanja epidemioloških mjera i pojačan je rad inspektora vikendom.

Komunalna policija je u periodu između dvije sjednice štaba izvršila 422 kontrole poštovanja propisane mjere kućne izolacije, na osnovu kojih se može konstatovati da se sva lica pridržavaju mjera. Naglasak kontrole je na seoskim područjima zbog povećanog broja lica zaraženih i kontrole istih.

Ostale inforamcije slijede u zaključcima sa ove sjednice Štaba za vanredne sitaucije održane 20.4.2021.godine.

Komandant Štaba
Dalibor Pavlović