Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i predstavnici Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske potpisali su u Prijedoru novi pojedinačni kolektivni ugovor, budući da je prethodni istekao.

“Potpisali smo ugovor koji izjednačava kolektivni ugovor na republičkom nivou i vraćamo poslovanje Gradske uprave, to jest plate i cijene rada na republički nivo, kao što je to u skladu sa zakonom. Kao što znamo, jedan broj radnika u Gradskoj upravi nije imao ni minimalne plate koje su uslovljene zakonom, ali to smo današnjim potpisivanjem popravili”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, dogovarano je da se izradi akt o procjeni rizika za vatrogasce, komunalnu policiju, inspekciju i sve one koji rade na posebnim poslovima.

“Smatramo da je ovo jedan početni korak za poboljšanje prava svih radnika. Gradska uprava je opredijeljena da poštuje svoje radnike i sva ona prava koja je u obavezi da im ispoštuje”, dodao je Pavlović.

Član Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Miroslav Krneta podsjetio je da u Gradskoj upravi Prijedor postoje dvije sindikalne organizacije.

“Ovaj kolektivni ugovor usklađen je sa revizorskim izvještajem iz prošle godine tako da je jedan broj radnika dobio veće koeficijente, a sa gradonačelnikom je dogovoreno da se radi procjana rizika tako da će pojedine službe dobiti oko 15 odsto povećanje plata”, naveo je Krneta.

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Prijedor Saveza sindikata Republike Srpske Igor Ratković izrazio je zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom za zaposlene u Gradskoj upravi Prijeor.

“Ovo je veoma važan dokument za sve zaposlene. Koeficijent i cijena rada usklađeni su sa odredbama kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave, čak u nekim odredbama daje veća prava nego kolektivni ugovor lokalne samouprave. Očekujemo da u narednom periodu sa našim predstavnikom sindikata učastvujemo u aktu o procjeni rizika kojim će se definisati uslovi rada za sve zaposlene, a posebno za zaposlene u oblasti inspekcija, komunalne policije, vatrogasaca i odjeljenja poljoprivrede gdje bi na uslove rada moglo doći do povećanja plate”, dodao je Ratković.

prijedorgrad.org