toplana prijedorVlada Republike Srpske usvojila je Odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/ za izgradnju nove kotlovnice za centralno grijanje u Prijedoru, odnosno prelazak sa mazuta na biomasu.

“Ovom odlukom Republika Srpska bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje svih dospjelih iznosa koji su plativi u skladu sa ugovorom o zajmu zaključenom između Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i `Toplane` Prijedor kojim je ovom javnom preduzeću odobren kredit od sedam miliona evra”, rečeno je danas Srni u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Rok otplate je 15 godina, period odgode plaćanja tri godine uračunat u rok otplate, a kamatna stopa je EURIBOR plus jedan odsto.

Promjenom energenta stvoriće se preduslovi za održivo poslovanje “Toplane” jer ovo preduzeće za mazut godišnje izdvaja 5,5 miliona KM, dok će za drvnu biomasu izdvajati milion i po maraka.

To predstavlja osnov za ukidanje subvencija iz gradskog budžeta koje trenutno iznose milion maraka godišnje.

“Moguće je ostvariti nižu cijenu grijanja od sadašnje, što je zahtjev korisnika usluga grijanja u skladu sa standardom stanovništva, kao i kvalitetniju isporuku toplotne energije koja bi se ogledala kroz 24-satni režim rada umjesto sadašnjeg 16-satnog režima”, navode u Ministarstvu.

Projekat predviđa i uvođenje mjerenja utroška toplotne energije na nivou grada kao budućeg osnova za naplatu grijanja, i to kroz dva miliona evra nepovratnih grant-sredstava koja Sida dodjeljuje u paketu s ovim kreditnim aranžmanom.

“Prednost je i u korištenju domaćeg i ekološki prihvatljivog energenta obnovljivog tipa, u uređenju šumskih i drugih površina kroz eksploataciju drvnog otpada i razvoju lokalne privrede kroz dodatna zapošljavanja i stvaranje novih privrednih djelatnosti”, ističu u Ministarstvu.

Prelaskom sa mazuta na biomasu grad Prijedor ispuniće obaveze iz sporazuma gradonačelnika o smanjenju emisije ugljen-dioksida za 20 odsto i povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za 20 odsto.

SRNA