GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 26.03.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 89 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1303 lice oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 82 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 167 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 6629 lica.
U JZU Bolnicu “dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 46 lica.

2. Dana 24.03.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.75-1/21 kojim se do 29.03.2021. godine zabranjuje rad trgovačkim centrima i subjektima u okviru trgovačkog centra izuzev objekata čija je pretežna djelatnost trgovina prehrambenim proizvodima kao i subjekata koji posluju u prostorijama koji imaju zaseban ulaz u odnosu na ulaz trgovačkog centra bez obzira na vrstu djelanosti koju obavlja.

3. Dana 24.03.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.75-2/21 kojim se utvrđuju obaveze JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnica u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona “SARS – CoV-2” u Republici Srpskoj i to:
– da sve svoje raspoložive kapacitete uključe u zbrinjavanje i rješavanje pacijenata oboljelih od COVID-19, a da sa svojih 50 % kapaciteta organizuju rad specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti od 24. mart 2021. godine.
– da obezbijede dodatne kapacitete i uslove za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od COVID-19.
– da se obezbijedi redovna komunikacija i razmjena podataka, izvještaja, znanja i iskustava između JZU Univerziteski klinički centra Repubilke Srpske, bolnica, Higijensko epidemioploških službi nadležnih domova zdravlja i JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

4. Vakcinacija stanovništva na poručju grada Prijedora od strane HE službe JZU Dom zdravlja Prijedor odvija se prema planiranoj dinamici.

5. Kontrola i nadzor nad sprovođenjem mjera zaštite i mjera za sprečavanje širenja novog virusa korona donesenih od strane Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situcije odvija se kontinuirano i efikasno od strane zajedničkih kontrolnih timova koje čine predstavnici Policijske uprave Prijedot, Odsjeka za inspekcijske polove Gradske uprave Prijedor i Odsjeka komunalne policije Gradske uprave Prijedor.

6. Aktivnost na dezinfekciji prostorija u objektima javnih ustanova u organizaciji Odjeljenja za komunalne polove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove odvija se kontinuirano.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se svi subjekti i sva pravna i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 74 -1/21 donesenog 24.03.2021. godine kao i zaključka br.75-2/21 od 24.03.2021.

2.Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

3. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno u skladu sa obavezujućom instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave vrše kontinuiran i povećan broj kontrola i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije. Posebno je potrebno pojačati kontrolu pridržavanja epidemioloških mjera na mjestima javnog okupljanja stanovništva.
Kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera zabrane i ograničenja kao i poštivanja mjera zaštite i sprečavanja pojave i širenja novog virusa korona vršiti putem zajedničkih kontrolnih tijela koja čine pripadnici Policijske uprave Prijedor, Odsjeka komunallne policije i Odsjeka za inspekcijske poslove Gradske uprave Prijedor.

4. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju (do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

5.Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-14/21
Datum: 26.03.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović