U organizaciji Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS,Inspektorata RS, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Auto moto Saveza RS i Želјeznica Republike Srpske sutra počinje preventivna kampanja pod nazivom „Oprezni paze na pružne prelaze“.

Održavanje i podizanje nivoa bezbednosti želјezničkog saobraćaja, jedna je od veoma važnih aktivnosti u Želјeznicama Republike Srpske koja se odvija u kontinuitetu.

U okviru kampanje „Oprezni paze na pružne prelaze“, sutra, 24. marta 2021. godine, biće obilježen početak preventivne aktivnosti u Prijedoru na pružnom prelazu „Trinaestica“ (naselje Raškovac), sa početkom u 11.00 časova, nakon čega su predviđene izjave za medije.

Događaju će prisustvovati ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Željko Radić, gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić, glavni republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković, generalni sekretar Auto-moto saveza Ranko Babić.

Nakon obilježavanja početka kampanje u Prijedoru, pomoćnik ministra za željeznički saobraćaj Vesna Vožni, delegacija Željeznica Republike Srpske i Agencije za bezbjednost saobraćaja posjetiće i pružni prelaz u Novom Gradu na pruzi Doboj-Novi Grad (uz blok 1 stanice Novi Grad) sa početkom u 12.00 časova.

Kampanja pod nazivom „Oprezni paze na pružne prelaze“ realizuje se od 24. marta do 30. septembra 2021. godine. Realizacijom kampanje očekuje se povećan oprez svih učesnika u saobraćaju prilikom kretanja preko pružnih prelaza i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima.

U Republici Srpskoj u posljednjih 5 godina na pružnim prelazima smrtno je stradalo 14 lica. Lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i nedozvoljeno kretanje prilikom prelaska pružnih prelaza, zlonamjerno djelovanje nepoznatih počinilaca koji nerijetko otuđuju i uništavaju napojne kablove i željezničku imovinu i na taj način ugrožavaju bezbjednost saobraćaja kao i ljudske živote, te nedozvoljeno kretanje i prelazak pruge od strane pješaka na za to nedozvoljenim mjestima, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda na tim mjestima.