Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora ocijenio je kao izuzetne rezultate rada prijedorskog multisektorskog tima za borbu protiv nasilja u porodici.

Zamjenik predsjedavajućeg Foruma Draško Đenadija rekao je da je Forum savjetodavno tijelo koje zasjeda svaka dva mjeseca, a koje se od osnivanja 2003. godine bavi i problemom nasilja u porodici u kontinuitetu, kao i da članovi svjedoče koliko je dato na značaju tom problemu u posljednjih 10 godina, odnosno nakon osnivanja multisektorskog tima.

“Od prilične neusaglašenosti na samim počecima, kojoj smo svi svjedoci, danas smo u Prijedoru na nivou daleko iznad početnog, ponajviše kada se ima u vidu uključenost svih relevantnih subjekata zaštite, a ispred nas je prostor za još bolje rezultate”, naveo je Đenadija.

Član Foruma iz Policijske uprave Prijedor Zoran Inđić podsjetio je da su protokol o zajedničkom djelovanju subjekata zaštite 2010. godine potpisali Centar za socijalni rad, policija, Dom zdravlja i sigurna kuća /koja više ne postoji/, a da su se pet godina kasnije priključili aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, Centar “Sunce” i Bolnica “Doktor Mladen Stojanović”.

“Saradnja u posljednjih pet godina pokazala je opravdanost tog proširenja jer je donijela izuzetno pozitivno iskustvo, posebno u dijelu gdje su i građani vremenom navikavani da svakoj od institucija, a ne samo policiji, kao što je nekad bilo, mogu dostaviti informacije ili prijave nasilja u porodici”, kaže Inđić.

On je dodao da je svakog mjeseca druga ustanova domaćin redovnog mjesečnog sastanka multisektorskog tima, na kojem se razmjenjuju informacije i analiziraju slučajevi.

“Uključenošću svih subjekata dostigli smo takav nivo da zatvaramo krug i razmjena informacija između svih nas dovodi i do boljih rezultata rada”, ocijenio je Inđić.

Član Foruma iz Centra za socijalni rad Prijedor Tamara Lazić navela je da je ova javna ustanova realizovala niz aktivnosti u okviru međunarodne kampanje “Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, koja svake godine traje od 25. novembra /Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama/ do 10. decembra /Međunarodnog dana ljudskih prava/.

“Uspostavljena je i saradnja sa organizacijama Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Medija centar Sarajevo s ciljem sprovođenja aktivnosti u projektu `Lokalno novinarstvo i izvještavanje o nasilju nad ženama i nasilju u porodici`, koji će trajati do marta 2021. godine”, rekla je Lazićeva.

U okvirima kampanje uspostavljena je i saradnja sa državnim i lokalnim medijskim kućama koje su informisale javnost o radu multisektorskog tima i ovoj problematici.

Prema evidenciji Centra za socijalni rad Prijedor, za 11 mjeseci ove godine registrovana su 153 slučaja porodičnog nasilja, što, u poređenju sa 159 slučajeva tokom prošle godine, ne predstavlja znatan porast u broju prijavljenih slučajeva, među kojim 70 odsto žrtava čine žene od 30 do 50 godina.

SRNA