Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i ministar Alen Šeranić ni tri mjeseca nakon što je u javnosti osporena diploma doktora Stanka Baće, hirurga u bolnici “Mladen Stojanović” nisu učinili ništa kako bi se uključili u rasvjetljavanje ovog slučaja.

Iako su u nekoliko navrata izneseni dokazi koji ukazuju na to kako je ovaj doktor do svoje diplome hirurga došao prevarom, ministar ne pokazuje bilo kakvu zainteresovanost a odgovoronost prebacuje na policiju i tužilaštvo.

“Provjera validnosti diplome/uvjerenja o stečenom stručnom nazivu specijaliste opšte hirurgije je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Okružnog javnog tužilaštva”, poručio je kratko ministar u odgovoru narodnom poslaniku Davoru Šešiću.

Na konkretno pitanje Šešića “Da li je i koje radnje preduzelo Ministarstvo povodom ovog slučaja?” ministar je vješto izbjegao odgovor.

Naveo i kako je doktoru Baći specijalizacija odobrena 2010. godine, nakon čega mu je određen mentor pod čijim je nadzorom obavljao specijalistički staž iz opšte hirurgije, da bi mu u julu 2015. godine odobreno polaganje specijalističkog ispita.

“Uz zahtjev za polaganje specijalističkog ispita iz opšte hirurgije, Bolnica je dostavila i propisanu dokumentaciju”, stoji u odgovoru Šerasnića koji očigledno smatra da je prebacivanjem odgovornosti na druge institucije isključio ministarstvo iz bilo kakve odgovornosti.

Konkretne odgovore je obećao i portalu CAPITAL.

“Molim vas javite se službi za odnose s javnošću, rado ću pomoći”, poručio nam je ministar u jednoj poruci. Međutim, ni mjesec dana nakon što smo poslali brojna pitanja, odgovora nema.

Inače, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske zanimalo je i šta MUP radi po ovom slučaju.

U odgovoru koji potpisuje ministar Dragan Lukač se navodi kako su nakon medijskih natpisa o problematičnoj diplomi krenuli u provjeru tih navoda.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijska uprava Prijedor uz nadzor Okružnog javnog tužilaštva Prijedor preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi navoda da je dr Baćo Stanko, koji je zaposlen u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica „ Dr Mladen Stojanović„ u Prijedoru, na nelegalan način stekao uslove za sticanje diplome specijaliste opšte hirurgije. Nakon izvršenih provjera i utvrđivanja činjenica nadležnom tužilaštvu biće dostavljen Izvještaj”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Podsjećamo, bolnica u Prijedoru je Stanka Baću poslala na specijalizaciju u Beograd i debelo plaćala njegove troškove usavršavanja. Ipak, kako se ispostavilo mladom doktoru cilj nije bila srpska prestonica.

Iskoristio je dobro poznavanje Njemačkog jezika i zaposlio se u gradiću Majenu, gdje je paralelno primao dvije plate i narušio pravila

Sve to priznao je i sam Baćo priznao, a što portal CAPITAL objavio u tekstu „Prevarama do diplome: Hirurg specijalizaciju u Srbiji završio tezgareći u Njemačkoj“, koji možete pročitati OVDJE.

Međutim, i pored brojnih dokaza i priznanja koje smo objelodanili, nadležni u Srpskoj nisu uradili gotovo ništa kako bi se ovaj slučaj do kraja rasvijetlio.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru je formiralo predmet protiv Baće, ali rezultata za sada nemaju.

Portalu CAPITAL je krajem prošlog mjeseca iz bolnice u Njemačkoj potvrđeno kako je doktor Baćo kod njih bio angažovan od 11. marta 2013. do 31. jula 2014. godine kao pomoćnik doktora hirurga Martina Volfa.

U tom periodu on je morao biti na specijalizaciji u Beogradu, što nedvosmisleno ukazuje na to da se bavio prevarama i malverzacijama.

capital.ba