Prijedor je među prvim gradovima u Srpskoj u kojem će, od 1. januara, biti otvorene poslovnice Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda Republike Srpske. Njihove kancelarije u Prijedoru biće u službi privrednika i građana svih lokalnih zajednica prijedorske regije.

Najniža kamatna stopa po osnovu stambenih kredita jedan je od najznačajnijih projekata IRB-a za građane.

Početkom godine, Investiciono-razvojna banka smanjila je kamatnu stopu za privrednike na 0,5 odsto. Zbog svih pogodnosti, projekat je značajan za privredne subjekte, posebno one sa potencijalom za unapređenje ili proširenje proizvodnje.

– To je svakako značajno za privredu jer samo sa investiranjem i povoljnim sredstvima koja imaju niske kamatne stope možemo biti konkurentni i na domaćem tržištu i na stranim tržištima kojima izvozimo svoju robu – navodi Dragoslav Šiljak, direktor i vlasnik firme Mastervud iz Prijedora.

Otvaranjem poslovnica IRB-a i Garantnog fonda, biće olakšana procedura korisnicima njihovih usluga iz cijele regije – to je lakši put do informacija, podnošenja zahtjeva ali i dolaska do novčanih sredstava IRB-a.

– Grad Prijedor će dobiti jednu izuzetnu instituciju koja je stub razvoja Republike Srpske već godinama, koja je regulator samog tržišta i koja je samim svojim dolaskom u Prijedor poslala jasnu poruku da će snažno podržati ovaj kraj i ovu regiju – istakao je Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB Republike Srpske.

Za privrednike je značajno i otvaranje kancelarije Garantnog fonda Republike Srpske.

– Mi smo ovedje prisutni i davali smo dosta garancija, pratimo privredne subjekte i zadovoljstvo je što je tu i IRB. Namjera je da olakšamo početak i razvoj biznisa – rekao je Radivoje Krčmar, direktor Garantnog fonda.

Od početka godine, Investiciono-razvojna banka, samo po osnovu stambenih kredita, plasirala je 50 miliona KM, što je za nadležne pokazatelj da mladi žele da ostanu u Srpskoj.

RTRS