Ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović posjetio je danas povodom početka nove školske godine, Osnovnu školu “Branko Ćopić” u Prijedoru, gdje je prvačićima uručio prigodne poklone.

“Ovdje smo danas da čestitamo prvi dan u školi i da naglasimo na potrebu opreznosti učenika prilikom dolaska i odlaska iz škole. Život je samo jedan, a djeca su naše najveće bogaststvo tako da smo kroz edukativno predavanje željeli da ukažemo na njihovo bezbjedno učestvovanje u saobraćaju”, rekao je Popović.

On je apelovao na vozače da svoju brzinu kretanja prilagode pogotovo u blizini škola , kao i na svim drugim saobraćajnicama.

“Statistika nam ne ide u prilog što se tiče najmlađih kategorija te i ove godine imamo poginule u saobraćaju u populaciji djece i to je ono na čemu treba zajednički da poradimo”, rekao je Popović dodajući da se izvršene i sve tehničke pripreme na autobusima koji vrše prevoz učenika.

Posjeta se organizovana u okviru kampanje “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas,”, koja se tradicionalno provodi pred početak školske godine, a čiji je cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, prvenstveno utičući na vozače kojima se skreće pažnja da je počela nova školska godina, da moraju biti oprezniji i očekivati povećano učešće djece u saobraćaju.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je iskoristio ovu priliku da čestita prvi radni dan u novoj školskoj godini svim učenicima i nastavnom osoblju u Prijedoru te istakao da su svi potrebni uslovi u školama uspostavljeni.

“Ove godine u školu polaze i 42 učenika u renoviranu područnu špkolu u Rasavcima od kojih je 13 prvačića” istakao je Đaković.

On je dodao da su grad Prijedor i Vlada Republike Srpske uložili 531,437 KM te da je škola renovirana po želji roditelja, a ne prema prvobitno urađenom projektu rekonstrukcije.

Gradonačelnik Prijedora, koji svake godine priprema prigodne poklone za prvačiće, iskoristio je današnju posjetu ovoj školi da ih jednoj grupi prvačića i lično uruči.

Direktor OŠ “Branko Ćopić” Sanja Munjiza, koja je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola izjavila je da prvi školski dan u prijedorskim osnovnim školama protiče bez problema.

“S obzirom da smo dobili preporuke Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske bitno je da je nastava krenula na vrijeme i prvi čas je protekao sa upoznavanjem učenika o pohađanju nastave u ovakvoj situaciji”, kazala je Munjiza.

Ona je istakla da se svi učenici ponašaju disciplinovano i odgovorno.

U Prijedoru je, prema podacima nadležnog gradskog odjeljenja , u školske klupe sjelo ukupno 7500 učenika od čega je 2329 srednjoškolaca i 536 prvačića u osnovnim školama.

U posjeti OŠ “Branko Ćopić” danas su bili su i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić i generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić.

www.prijedorgrad.org