GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 01.09.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 27 lica sa pozitivnim testom na novi virus korona. Do sada se 162 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 16 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 24 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 2398 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 12 lica od kojih je 8 lica iz Prijedora i 4 lica su iz Oštre Luke.

2. Dana 31.08.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.53-1/20 kojim se do 14. 09. 2020.godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica. Ovim zaključkom se do 14.09.2020.godine ograničava radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06,00 do 24.00 časova. Do 14.09. 2020.godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

3. Dana 31.08.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.53-4/20 kojim se nalaže domovima zdravlja u Republici Srpskoj da sve svoje kapacitete uključe u prevenciju širenja novog virusa korona, zbrinjavanje i rješavanje pacijenata oboljelih od COVID-19, te da sa svojih 100% kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga od 01.09.2020. godine uz poštivanje mjera i smjernica datih od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i JZU “Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

4. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja novog virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije

5. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 53-1/20 od 31.08.2020.godine situacije uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

2.Obavezuje se JZU Dom zdravlja Prijedor da svoj rad u potpunosti usklade sa obavezama koje su utvrđene zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID -19) izazvane novim virusom “SARS-CoV-2” u Republici Srpskoj.

3.Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedor da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a prije svega da održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

4.Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da intenzivno vrše kontrolu poštivanja mjera zaštite i mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona koje su donesene od strane Republičkog i Gradskog štaba za vanredene situacije sa posebnim naglaskom na primjenu mjera i preporuka JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koje se odnose na osnovne i srednje škole i predškolske ustanove.

5.Gradski štab za vanredne situacije upućuje zahtjev Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za iznalaženje mogućnosti za proširenje kapaciteta Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenja i na taj način u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja oboljelih lica od novog virusa korona omogući smještaj i liječenje oboljelih.

6.Obavezuje se Tim za dezinfekciju Gradske uprave Prijedor da vrši periodičnu dezinfekciju prostora u zoni osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova na području grada Prijedora.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-77/20
Datum: 01.09.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković