Na suđenju za zločine na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva BiH je govorila o saznanjima koja je dobila od drugih osoba – da je Sabahudin Saša Kajdić učestvovao u ubistvu njenog sina.

Haseba Pašić je rekla da je za vrijeme ubistva sina Saida Pašića bila u Njemačkoj. O njegovom ubistvu u Gornjoj Puharskoj saznala je, kako je posvjedočila, od zaštićene svjedokinje S-1 i njene majke.

“On je živio u Gornjoj Puharskoj, u porodičnoj kući, dok ga nisu ubili”, kazala je Pašić, dodavši da su joj one pričale da su Sabahudin i Boško Mudrinić opkolili kuću, da Said ne bi mogao pobjeći, te da su ga na udaljenosti od kuće od 100 metra ubili.

Pašić je navela da joj osobe, koje su joj pričale o ubistvu sina, nisu rekle odakle im je poznat identitet Kajdića koji, kako su joj rekle, ima nadimak Saša.

Svjedokinja je na pitanje Vijeća kazala da je ubistvo njenog sina, čiji su posmrtni ostaci pronađeni zajedno sa posmrtnim ostacima Čirkić Ishaka, bilo u julu 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Šaćir Pašić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, na ovom suđenju ispričao je da je učestovao u sahranjivanju stričevića Saida Pašića, koji je ranije bio u logoru Omarska, gdje je i on bio zatvoren.

Pašić je ispričao da je Said Pašić u Omarskoj bio nekoliko dana, te da je pušten kući.

Dodao je da ga je po izlasku iz logora S-1 pitala da li je vidio Saida u Omarskoj i da je ponovo vraćen.

“Nakon dva dana je došla ponovo kod mene i kazala da ga je pronašla ubijenog u kukuruzima neke njive i molila me, govoreći da je policija dozvolila, da ga ukopamo. (…) Dolazimo na njivu gdje je ubijeni Said bio prvi odozgo. Hako, tako smo ga zvali, ne znam mu pravo ime, prezimena Čirkić, je bio ispod njega”, rekao je Pašić.

Dodao je da je tijelo Saida Pašića pronađeno udaljeno 100 metara od njegove kuće.

Ispričao je da je učestvovao u njegovom sahranjivanju, a da je Čirkićevo tijelo sahranjeno pored Saida.

“Ne znam ko ih je ubio, pojma nemam, samo što sam pozvan da ga sahranim”, kazao je Pašić.

On je na pitanje Odbrane rekao da se sa svjedokinjom S-1 nije više sreo.

Potvrdio je da je Čirkić bio Saidov komšija.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. juli, kada je planirano saslušanje dva svjedoka Optužbe.

BIRN