Tijelo Jerine Bilbija pronašle su komšije u martu 2003. godine u trošnoj porodičnoj kući žrtve u prijedorskom naselju Tukovi.

Pedesetčetvorogodišnja žena živjela je sama, a zbog ranijih psihičkih problema u prvi trenutak sumnjalo se da se radilo o samoubistvu. Ipak, obdukcija je utvrdila da je nesrećna žena brutalno izudarana i zadavljena.

Na tijelu pokojnice pronađeni su brojni tragovi fizičkog zlostavljanja, a masnice su otkrivene na vratu i butinama. Detaljnije analize i obdukcija, utvrdile su da je Jerina preminula nakon izliva krvi u mozak, a koji je izazvan jakim udarcima u glavu.

Motiv ubistva do danas nije utvrđen, a iz MUP RS ističu da i danas aktivno rade na rješavanju ovog slučaja.

-Obavještavamo Vas da policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske pod nadzorom nadležnog tužilaštva preduzima sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela- izjavila je Mirna Miljanović, portparol MUP RS.

Istraga

Beživotno tijelo Jerine Bilbija pronašla je komšinica u martu 2003. godine. Sklapajući mozaik posljednjih trenutaka žrtve, utvrđeno je da je nesrećna žena zadnji put viđena živa četiri dana prije pronalaska beživotnog tijela.

Istražioci su u dokumentaciji zabilježili da je policija obavila detaljan uviđaj i izuzela nepoznate DNK tragove.

Zabiljleženo je i da su na tijelu Jerine uočene povrede glave, lica, vrata, te butina, a obdukcija je utvrdila da je pokojnica preminula usljed izljeva krvi u mozak izazvanog jakim udarcima u glavu.

Takođe, vještačenje je utvrdilo i da pokojnica nije bila silovana.

Motiv ubistva nije bio poznat, a koristoljublje je isključeno tokom istrage, jer žrtva nije imala novca, naprotiv.

Istraga ubistva Jerine Bilbije otkrila je da je pokojnica živela u teškim uslovima, da je bila narušenog psihičkog zdravlja.

Bilbija je u trenutku ubistva živela sama u kući, a ubica je uspeo neopaženo ući, jer niko od komšija koji žive u neposrednoj blizini nisu primetili ništa neobično u kritičnom vremenskom periodu.

Saslušanja
Policija je tokom istrage privela 24 osobe, a njih 10 je završilo na poligrafu. No, ubica nije otkriven.

Ono što je zanimljivo jeste da je policija u kući pokojnice pronašla veći broj tragova za koje se sumnjalo da pripadaju ubici.

DNK tragovi su prvo poslani u Tuzlu, ali tamošnja institucija nije imala mogućnost u kritično vrijeme da izdvoji jasan DNK ubice, pa su oni na kraju završili u Beogradu.

Osim kuće, DNK je izuzet od većeg broja privedenih tokom istrage, koji su imali status osumnjičenog, ali upoređivanje njihovih DNK sa onim koji je pronađen u kući, nije donio željene rezultate.

Komšije

Mještani Tukova, a posebno komšije pokojnice bile su jednoglasne u stavu da je Bilbija bila žena u teškom psihičkom stanju.

-Sjećam se da su joj iz Centra za socijalni rad Prijedor donosili pomoć, ali ih ona nije puštala u kuću. Jedne prilike joj je neko platio i drva, a čovek koji je dovezao i istovario drva pred kuću Jerine, kasnije ih je morao pokupiti i vratiti, jer ona nije željela ni čuti za njih- prisjetio se komšija koji je želeo ostati anoniman.

Druge komšije ispričale su da je Jerina u nekoliko navrata pokušala sebi oduzeti život.

Motiv zbog kojeg bi neko ubio psihički bolesnu ženu, koja je živela od tuđe pomoći niko od komšija nije mogao ni naslutiti.

Misterija o ubici

No, u Tukovima su godinama nakon ubistva Jerine kružile priče, kako je ona bila žrtva manijaka koji se objesio tokom služenja kazne u Kazneno popravnom zavodu Banjaluka zbog druga dva ubistva.

-Sve je to jako tužno. Evo ta kuća u kojoj je ubijena Jerina, i danas je zapuštena, jer se ne može prodati, a nalazi se na atraktivnoj lokaciji, pored rijeke Sane – ispričao je komšija koji je želio ostati anoniman.

EuroBlic-srpskainfo.com