U okviru Svetosavskih svečanosti u Prijedoru će u nedjelju, 26. januara, biti održana svečana akademija, a u ponedjeljak, 27. januara, tradicionalni bal.

“Tokom akademije, okupljenima će se obratiti gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, besjedu o liku i djelu Svetog Save govoriće redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović, a najboljim prosvjetnim radnicima biće uručene Svetosavske povelje”, rekao je producent akademije Zoran Stanić.

Scenario za umjetnički dio koji nosi naziv “Živi zlatni krugovi” pisao je univerzitetski profesor Mladenko Sadžak.

“Tu prvi put predstavljamo Svetog Savu kroz srednjevjekovno slikarstvo, kroz freske i ikone, a poeziju o prosvjetitelju kazivaće glumci Pozorišta Prijedor Mirela Predojević, Tatjana Binjaš Batoz, Dean Batoz i Srđan Knjeginjić”, naveo je Stanić.

U muzičkom dijelu programa učestvovaće operska pjevačica iz Novog Sada Zorica Belić i hor “Vila” iz Prijedora.

Svetosavska akademija, koju organizuje Gradska uprava, biće održana u Pozorištu Prijedor u nedjelju, 26. januara, u 19.00 časova, a Svetosavski bal u ponedjeljak, 27. januara, u 19.00 časova organizuje prijedorsko Kolo srpskih sestara u hotelu “Prijedor”.

Predsjednik Kola srpskih sestara Prijedor Jadranka Mijić rekla je da će u kulturno-umjetničkom programu bala učestvovati Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, orkestar harmonika “Skaj glori”, hor “Vila” i glumac Dean Batoz.

“Cijena ulaznice je 15 KM i tu su uključeni večera i dva pića. Na balu će biti poslužene humanitarne krofne, a u jednoj će biti skriven zlatnik sa utisnutim likom Svetog Save. Ukupan neto prihod biće usmjeren za pomoć porodici Biljane Kričković iz Garevaca kod Prijedora kojoj je suprug smrtno stradao prilikom sječe drva, a koja ima troje maloljetne djece”, navela je Mijićeva.

Prigodnim programima i prijedorske škole interno će obilježiti dan posvećen srpskom prosvjetitelju, a Narodna biblioteka u ovom gradu “Ćirilo i Metodije” prirediće tradicionalnu akciju besplatnog učlanjenja za osnovce i srednjoškolce u sedmici Svetosavlja od 27. do 31. januara.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.

SRNA