toplana prijedorPrijedorska “Toplana” informisaće gradsku upravu o svim dužnicima i korisnicima kojima je isključeno grijanje i predložiti da dio pozajmice iz gradskog budžeta ovom preduzeću bude usmjeren na subvencije najugroženijim kategorijama potrošača.

Direktor “Toplane” LJiljana Despotović smatra da je potrebno da se izradi socijalna karta korisnika centralnog grijanja po kojoj bi se utvrdili kriterijumi za subvencije.

“Pad prihoda nastao je zbog isključenih korisnika grijanja. Problem se ogleda u stalnom porastu broja korisnika koji nisu u stanju da plaćaju grijanje, pa stoga traže raskid ugovora odnosno isključenje sa sistema centralnog grijanja. Problem su i prazni stanovi koji se nude na prodaju, a nema kupaca”, pojasnila je Despotovićeva.

Ona je navela da zbog toga prijeti opasnost od gubitka realizacije potraživanja i korisnika grijanja, te naglasila da bi se subvencionisanjem korisnika iz socijalne kategorije povećao stepen naplate i smanjio broj zahtjeva za isključenje.

“Izgradnja toplane na drvnu biomasu je u pripremi i promjena energenta dovešće u povoljniji položaj poslovanje, a korisnici će plaćati povoljniju cijenu grijanja. Do tada predstoji borba za ostanak korisnika u sistemu grijanja i vraćanje isključenih u status aktivnih korisnika”, navela je Despotovićeva.

Načelnik Odjeljenja za privredu grada Prijedora Zinajda Hošić sumnja u mogućnost uvođenja subvencija za korisnike centralnog grijanja iz kategorije socijalno ugroženih iz razloga što postoje i građani koji za grijanje koriste drvo, a takođe su socijalno ugroženi, te jedni i drugi građani ne bi bili u istom položaju.

Višemilionski gubici prijedorske “Toplane” posljedica su višegodišnjeg dispariteta cijena osnovnog energenta – mazuta i cijena usluge isporuke toplotne energije.

Korisnici centralnog grijanja su na početku ove grijne sezone dugovali 3,6 miliona maraka i dva miliona maraka kamata.

Cijena centralnog grijanja za domaćinstva u Prijedoru nije se mijenjala od 2010. godine i iznosi 1,73 KM po metru kvadratnom.

“Toplana” ima oko 4.000 aktivnih i oko 1.000 isključenih korisnika centralnog grijanja i zagrijava oko 226.000 metara kvadratnih prostora.

SRNA