zoran bujic (2)Kao što se moglo i očekivati, Zoran Bujić, nekadašnji fudbaler Rudar-Prijedora i novogradske Slobode, te reprezentativac Republike Srpske, novi je šef stručnog štaba „rudara sa Sane“ i, poslije odlaska dosadašnjeg Darka Nestorovića, koji je preuzeo mladu reprezentaciju BiH, a možda i premijerligaša Čelika iz Zenice, biće na njihovom kormilu u nastavku prvenstva Prve lige RS.

Poslije polusezone u kojoj se zbog renoviranja pomoćnog, a potom i glavnog terena Gradskog stadiona igralo u Omarskoj i Ljubiji, Bujić bi trebalo na proljeće da ih predvodi na domaćim utakmicama u Prijedoru, naravno i na iskušenjima u gostima koja ih očekuju.

-Shodno našem opredjeljenju da afirmišemo igrački potencijal iz naše Omladinske škole, Bujić, koji je sa uspjehom vodio juniore, zaslužio je povjerenje članova Upravnog odbora. Veoma dobro poznaje mogućnosti naših nada kojima se ponosimo što potvrđuju i reprezentativni statusi Siniše Saničanina u mladoj reprezentaciji BiH, te Ajdina Redžića i Nemanje Pekije u selekciji RS – naglasio je predsjednik kluba Goran Bojić.

Istinske poklonike „najvažnije sporedne stvari na svijetu“ u Potkozarju trebalo bi da raduje što je rukovodstvo Prijedorčana, na kraju jesenjeg dijela na diobi drugog i trećeg mjesta sa Kozarom iz Gradiške(imaju po 24 boda), dva manje od lidera trebinjskog Leotara, pokazalo dosljednost.

Nije se poseglo za dovođenjem nekih, uslovno rečeno, „atraktivnijih“ ali i skupljih trenera, već se ponašalo racionalno. Jer, najbitnija je stabilizacija ovog fudbalskog kolektiva i poboljšanje uslova za rad. Pripreme „zeleno-crnih“ počinju 15.01. u 11 časova prozivkom igrača na Gradskom stadionu u Prijedoru.

-Očekujem sve dosadašnje prvotimce. Potrebna su nam i određena pojačanja, prije svega jedan kvalitetan špic. Svjestan sam odgovornosti i zadatka, ali uz zahvalnost čelnim ljudima na imenovanju i činjenici da nema prevelikog pritiska u rezultatskom smislu, želim da izvučem maksimum od našeg potencijala, čije su mogućnosti velike. Za to je iznad svega potrebno da se iznova pokazuju disciplina i trud na treninzima i utakmicama – rekao je Zoran Bujić.

Pred mladim stručnjakom, koji je na kratko i vodeći svoj matični klub Slogu iz Rakelića, pokazao da se i u nižerazrednim stepenima mogu uspostavljati norme poštovanja ispunjavanja obaveza, veliki je izazov. Bujić, na terenu poznat kao borac bez mane, s pravom će težiti čvrstini i dostojnom odmjeravanju snaga sa svakim rivalom, a ukoliko protivnik bude bolji, treba mu sportski čestitati. Najvažnije je za početak da ima nepodijeljenu podršku simpatizera Rudar-Prijedora, posebno navijačke grupe „Alkohol bojs“, a u tom slučaju mogao bi se potvrditi i kao pun pogodak i rješenje na duge staze.

ČEKA SE KULT DOMAĆEG TRENERA

Dugo već poslovično probirljiva prijedorska fudbalska čaršija čeka kult, naravno u pozitivnom smislu tog značenja, ličnosti domaćeg trenera, iako je donekle i sama kriva što on nije stvoren u novijoj istoriji.

Čini se da sve počiva i završava se po tom pitanju sa legendarnim Radoslavom Zubanovićem. „Krajiški Miljan“ je doduše iz vremena nekih drugih, a i Rudara iz Ljubije, ostavio neizbrisiv trag.

O Zubanu se i danas priča, a noviji pokušaji, kada je riječ o struci iz Prijedora nisu imali doslijednost. Ti stručnjaci su brzo „potrošeni“, pa čak i ostavljeni po strani. Šansa je da se sa Bujićem ta praksa prekine.

N.Đerić/A.Drakulić