Folklorni ansambl “Vila” iz Novog Sada održao je koncert u Prijedoru.

Umjetnički rukovodilac “Vile” i jedan od najboljih koreografa današnjice u Srbiji Milorad Lonić rekao je sinoć u obraćanju publici da prvi put gostuje u Krajini, iako se igrom bavi više od četiri decenije i postiže vrhunske rezultate širom svijeta.

On je istakao da je rođen na Grmeču, u selu Veliki Radić, te da nije jedini od Krajišnika koji u Srbiji vode vrhunske ansamble, ali da najmanje gostuju “kod svojih”.

“Valjda niko nije bio knez u svom selu, ali nadam se da će to ubuduće biti drugačije”, rekao je Lonić, te zahvalio organizatorima i domaćinima za poziv i zamjeniku gradonačelnika Prijedora Aleksandru Miljušu za podršku.

On je naglasio da su Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor i Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” Čirkin Polje veoma značajni u očuvanju neverbalnog kulturnog nasljeđa, prije scega onog vezanog za prostore Krajine.

“Pozivam ih da sa djecom budu gosti u Novom Sadu, a ja ću se potruditi da budemo dobri domaćini kao što su oni bili nama, jer naša tradicija podrazumijeva i taj segment njegovanja prijateljstva i druženja”, poručio je Lonić.

Dejan Karlica iz Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor rekao je da je publika uživala u eksploziji ljepote, mladosti i energije na sceni, a da je kreatoru nastupa ovaj koncert donio poseban emocionalni naboj, jer je prvi put gostovao u Prijedoru, a porijeklom je Krajišnik s Grmeča.

On je naveo da je u organizaciji, pored Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, učestvovao u KUD “Kozara” Čirkin Polje kojem je zahvalio za saradnju.

Koncertu “Vile” u protekla dva prethodili su promocija Lonićeve knjige “Koreografija – tradicionalni ples na sceni” u izdanju Matice Srpske, te seminar ovog koreografa o temi “Parovne igre Srema, Baranje, Bačke i Banata”.

SRNA