Prijedorčanka, Јadranka Ružičić, koja na oba oka vidi svega deset odsto, nije dopustila da joj invalidnost utiče na kvalitet života. Samostalno se kreće, šminka i živi kao svi drugi. Zahavaljujući velikoj upornosti, završila je fakultet i mašta o poslu u struci.

Pozitivna, energična i uporna, Prijedorčanka, Јadranka Ružičić rođena je slabovida i na oba oka vidi svega deset odsto. Iako likove nazire tek iz neposredne blizine, nikada nije dopustila da joj invalidnost postane prepreka za normalan život. Za nju je, kako kaže, čaša uvijek polupuna.

– Imam porodicu, živim sa mužem i svekrvom, sasvim normalno funkcionišem. Ručak pravim, kolače i torte, samostalno se krećem. Šminkam se sama, bez ogledala i onda kada se našminkam na dodir, na osjećak, onda pogledam da li je to jednako, gdje treba popravim. Generalo sam prirodno energična, sama sebi drugačija, a snagu mi daju majka i muž – istakla je ona.

Ova mlada, hrabra žena, završila je fakultet i stekla diplomu diplomiranog socijalnog radnika. Pripravnički, volonterski staž odradila je u prijedorskom Centru za socijalni rad. Ipak, još je nezaposlena. Smatra da brojni poslodavci ne poštuju zakonske propise, kada je riječ o zapošljavanju invalida.

– Јa ne tražim milostinju, tražim samo priliku da dokažem da i osobe sa invaliditetom slijepa i slabovida lica mogu da završe fakultet , da budu aktivni u nevladinom sekotru. Inače sam i borac i aktivistica u Pokretu osoba sa invaliditetom. Na taj način bi voljela da dokažem i okolini prvo sebi i okolini da slijepa i slabovida lica mogu da žive normalan život, da su samostalna – istakla je Јadranka Ružičić.

Јadranka kaže, da je zbog slabovidosti mnogo puta diskriminaciju osjetila na svojoj koži. Ipak, hrabro korača kroz život, nerijetko u potpeticama. Mašta o poslu, finansijskoj nezavisnosti i master studiju. Vjeruje da će uskoro dobiti posao i poručuje, dajte mi priliku i dokazaću šta sve mogu slabovida lica. Za nju, nebo je granica.

RTRS