Polaganjem vijenaca kod spomenika u krugu bivšeg ustaškog logora Ciglana, danas je obilježena 81. godišnjica od oslobođenja ovog sabirnog logora.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da su kroz logor prošli uglavnom srpski civili, kao i svi oni koji su podržavali Narodnooslobodilački pokret.

“U posljednje vrijeme, svake godine na ovaj dan, 25. aprila, obilježavamo sjećanje na 14.500 logoraša koji su prošli kroz logor Ciglana. Poruka ovog skupa je da se više nikada nigdje, u cijelom svijetu, a posebno na ovim našim prostorima, ne ponovi logor kao što je bio ovaj”, rekao je Rodić.

Vijence je položila i delegacija Grada Prijedora. Ranko Kolar, načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, čiji su preci i sami preživjeli ratne strahote, poslao je poruke mira.

“Ovo mjesto na kojem je srpski narod stradao, a prije svega mislim na civile u logoru Ciglana, mjesto je sa kog danas šaljemo poruku mira i tolerancije. Ne želimo nikome da se ponovi ovo što se desilo nama. Želja nam je da i mi, Srbi, imamo pravo da živimo u našoj Republici Srpskoj, sa svim ostalim narodima koji žele da žive zajedno s nama”, poručio je Kolar.

Od ljeta 1942. do proljeća 1943. godine kroz logor Ciglana prošlo je 14.500 logoraša.

kozarski.com