Školu crtanja i slikanja akademskog slikara Borisa Eremića u Prijedoru za devet godina postojanja pohađalo je 300 polaznika raznih uzrasta, te različitih kapaciteta, ambicija i motiva.

“Imamo grupu najmlađih – od prvog do sedmog razreda, grupu starijih osnovaca i srednjoškolaca, grupu mladih koji žele upisati likovnu akademiju ili arhitekturu, a počinjemo ponovo i sa rekreativnom školom crtanja za odrasle koja se pokazala kao pun pogodak”, rekao je Eremić Srni.

Prema njegovim riječima, djeca u školu crtanja i slikanja dolaze najčešće po preporuci roditelja koji primijete da dijete ima talenat ili da mnogo vremena provodi crtajući ili slikajući.

“Ta djeca se ovdje nađu sa sebi sličnima i ovo im je vrsta utočišta sa jednom specifičnom vrstom energije. Ona su kreativna, imaju izražen unutrašnji svijet, bogatu maštu i moć imaginacije, malo se razlikuju od većine vršnjaka i okoline i ovdje uspostavljamo interakciju koja nekima od njih odgovara pa su tu godinama”, rekao je Eremić.

On je naveo da je kao dijete vjerovao da niko osim njega ne crta, te da je prije likovne akademije studirao pravo i psihologiju, gurajući pod tepih svoju sklonost ka umjetničkom izražavanju, koje je na kraju, ipak, isplivalo.

“Pohađao sam školu koju je ranije vodio akademski slikar Tihomir Ilijašević, dugogodišnji direktor prijedorske Galerije `Sreten Stojanović`. Ponosan sam na svoje đake koji su, u međuvremenu, završili akademije. Samo u Prijedoru ih je sada desetak”, kaže Eremić, koji je i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor.

On je naglasio da u školi crtanja i slikanja nema uniformnog načina rada nego dominira individualni pristup, a ponekad se daju zajedničke teme kako bi se savladale opšte stvari, poput perspektiva, linije, sijenke i oblika, te da se radi i bojama, akrilom, akvarelom i kredama.

“Likovna kultura u školi je, nažalost, jedini predmet gdje se kreativnost poštuje, gdje se iz ničega stvara nešto i gdje su u vezi oko, mozak, ruka i srce. Jednom kad se ta veza stvori, djeca prelaze na viši nivo, a da toga nisu ni svjesna. Počinju svijet drugačije da posmatraju i razvijaju im se percepcija i apstraktno mišljenje”, pojasnio je Eremić.

Eremić, koji je i nastavnik likovne kulture u tri prijedorske osnovne škole i profesor istorije umjetnosti u srednjoj muzičkoj školi, ističe da je vizuelna umjetnost širok pojam i da se, osim likovnim stvaralaštvom, bavi videom, fotografijom, enterijerom, eksterijerom, dizajnom, grafičkim dizajnom, stripom.

SRNA