U Republici Srpskoj bi se ubrzo moglo očekivati osnivanje prvih privatnih osnovnih škola, s obzirom na to da će već na narednoj sjednici Narodne skupštine RS poslanici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona u kojem se dodaje stav 2, kojim se propisuju uslovi za osnivanje privatne škole, a koji se razlikuju od uslova za osnivanje javne škole.

Naime, uslovi su da se škola kao privatna ustanova osniva i počinje sa radom ukoliko ima najmanje devet odjeljenja od prvog do devetog razreda, da je školska zgrada sa odgovarajućim školskim prostorom izgrađenim u skladu sa tehničkim propisima o građenju objekta, te propisanim pedagoškim standardima i normativima.

Kako piše u Prijedlogu zakona, odjeljenje u privatnim školama treba da ima minimalno 15 učenika. Pored toga, takva škola bi trebalo da ima svu potrebnu opremu i nastavna sredstva propisana pedagoškim standardima i normativima, potreban broj radnika utvrđen pravilnicima kojima se uređuje oblast normiranja i finansiranja, način rada, norme nastavnika, stručnih saradnika i ostalih radnika u okviru 40-časovne radne sedmice, te odobren nastavni plan i program.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kaže da, posmatrajući trendove u svijetu, privatne osnovne škole nisu ništa novo, one postoje i u Srbiji, Hrvatskoj, te ističe da za tim postoji potreba, kao na primjer zbog djece ambasadora.

“Ne vidim tu ništa sporno da će to ugroziti nas kao javne škole. Možda će nas čak podstaći da još podignemo kvalitet rada. Smatram da bi u tom slučaju presudio izbor roditelja. Ako neko misli da je bolje da njegovo dijete ide u privatnu nego u javnu školu, neka ide. Mislim da će tu presuditi kvalitet, pa ko bude bolji, neka ima više đaka”, kaže Popržen.

On, međutim, ističe da je u sadašnjem zakonu osnovno obrazovanje besplatno, tako da nije siguran da li će ono biti besplatno ili ne, ali kako Popržen kaže, zakoni se mijenjaju.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, mišljenja je da za privatne osnovne škole još nije vrijeme jer se nisu stekli uslovi za osnivanje takvih škola.

“U prijedorskoj regiji ne postoji još potreba za privatnim osnovnim školama”, smatra Munjiza.

Nezavisne novine