Mnogi Prijedorčani se bune protiv zakonske osnove da ne mogu da biraju kada će svoje dijete upisati u školu, zbog čega traže da se izmijeni Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske.

Roditeljima čija djeca neposredno pred prvi septembar pune šest godina, zakon nije ostavio mogućnost da odluče žele li da njihovo dijete krene u školu ili da sačekaju sa upisom do naredne školske godine.

Sa druge strane, roditelji djece koja i nakon prvog septembra, pa sve do kraja decembra iste godine, pune šest godina života, mogu da izaberu da li žele da ih upišu u školu ranije, odnosno sa nepunih šest godina. Ovu činjenicu, roditelji iz Prijedora ocjenjuju kao nepravednu i pozivaju nadležne da promijene zakon.

Otac iz Prijedora, čije dijete je u avgustu napunilo šest godina, priča za Srpskainfo da je imao namjeru da odgodi njegov upis u školu.

– Smatrao sam da je moje dijete još nezrelo i da je u njegovom interesu da još jednu godinu odložimo polazak u školu. Međutim, školska komisija je procijenila da moje dijete može poći u školu i nakon razgovora sa članovima pristali smo na upis – kaže ovaj Prijedorčanin.

Dodaje da mu je sada žao što nije bio istrajniji i tvrdi da bi se njegovo dijete lakše prilagodilo u školi da je njegov upis produžen za godinu dana.

Tatjana Dragonjić koja je učiteljica 28 godina u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ iz Prijedora kaže da je prednost šestogodišnjaka u tome što se u prvom razredu na zabavan i opušten način stiču školske navike.

– Bilo je lakše nekada djeci koja su sa sedam godina polazila u školu da se prilagode, ali je i nastavni plan i program tada bio drugačiji, rad je bio ozbiljniji u prvom razredu. Sada se u prvom razredu uči kroz igru, ali ih takođe u prvom razredu učimo svemu, ne samo nastavnom sadržaju – priča Dragonjić.

Psiholog Đurđica Jakšić tvrdi da su djeca, sa šest godina spremna za školu po današnjem programu obrazovanja, ali i da se svako dijete mora pojedinačno posmatrati.

– Nezahvalno je reći da li je dobro da dijete sa šest godina života krene u školu ili ne, jer to zavisi od mnogo faktora. Možda bi bilo dobro da postoji neka detaljnija studija i timska analiza sadašnjeg školskog programa – priča Jakšić.

Pedagog Zoran Mršić ističe da zbog predškolskog programa koji se organizuje za djecu koja nisu pohađala vrtić, šestogodišnjaci unazad par godina dolaze dosta spremni za školu.

– Vjerovatno su uspješnjiji đaci koji su imali približno sedam godina kada su krenuli u školu, jer su zreliji, ali imali smo i djece sa pet godina i osam mjeseci koja ostvare dobre rezultate. Zavisi i od sredine u kojoj je dijete raslo, od toga da li se roditelj posveti djetetu i da li razgovara sa njim, evo danas većinu vremena, roditelji su otuđeni od djece, oni su u jednoj prostoriji, a dijete u drugoj sobi – ističe Mršić.

Navodi da se svake godine pojave roditelji koji žele da odgode upis djeteta do sledeće školske godine.

– Mi u takvim slučajevima zahtjevamo da razgovaramo sa djetetom i ako utvrdimo da dijete nije spremno dajemo saglasnost da se ne upiše. U onim slučajevima kada ne primjetimo nedostateke uspijevamo sa roditeljima da dogovorimo da ne odgađaju upis – objašnjava on.

U onim slučajevima kada roditelji istraju i ne žele da upišu dijete, školski radnici obavještavaju gradsku upravu i Centar za socijalni rad. Psiholog prijedorskog CSR Sanja Topić priča da potom oni posjete porodicu.

– Pored toga što roditelji ponekad smatraju da je dijete tek sa sedam godina zrelo za polazak u školu, desi se da i dijete samo odbija da krene u školu. Ponekada je teška finansijska situacija razlog neupisivanja u školu, a u nekim ozbiljnijim slučajevima utvrdi se da je riječ o zanemarivanju djeteta – objašnajva Topićeva.

Novčane kazne

Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS predviđena je i novčana kazna od 100 do 500 maraka za roditelje koji ne upišu djecu u školu ili čije dijete neopravdano izostaje iz škole više od 25 časova. Novčane kazne do 5.000 KM predviđene su i za škole koje ne obavijeste nadležne centre za socijalni rad o djeci koja ne pohađaju školu.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

PRIJEDOR: OBJAVLJENA LISTA UČENIKA I STUDENATA KOJ... Gradska uprava Prijedor dodijelila je 302 jednokratne pomoći za učenike i studente a spisak je objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Prijedora....
PRIJEDOR-U TOKU PROJEKAT “ZAJEDNO ZA SVOJE Š... Udruženje građana „DON“ uz finansijsku podršku Kompanije ArcelorMittal Prijedor implementira projekat „Zajedno za svoje škole“. Cilj ovog projekta ...
POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA U PRIJEDORU PRIMJ... Da teorija upotpunjena praksom doprinosi kvalitetu nastave, znaju đaci Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru. Zimnica, domaći sokovi i sirev...
MATURSKO VEČE SREDNJOŠKOLSKOG CENTRA PRIJEDOR – FO... Večeras su u našem gradu počele ovogodišnje proslave srednjoškolskih maturskih večeri. Maturanti Srednjoškolskog centra Prijedor su „probili led“ o...
PRIJEDOR: NAGRAĐENI NAJBOLJI BIZNIS PLANOVI OSNOVA... Svečanom dodjelom nagrada pobjednicima takmičenja iz preduzetništva i poslovnog planiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja grada Prij...
PRIJEDOR: MATURANTSKA ŽURKA 2019 – FOTO/VIDEO Svi putevi prijedorskih maturanata ovog petka u periodu od 9 do 14 časova vodili su ispred Dvorane "Mladost". S obzirom da je protekla poplava osta...
PRIJEDORSKE ŠKOLE NASTAVLJAJU SA RADOM: SUTRA BEZ ... Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete i kulture, sutra će se u svim školama u Republici Srpskoj izvoditi redovna nastava. Izuzetak su OŠ "Bra...
PRIJEDOR: U ČETVRTAK BEZ NASTAVE U OSNOVNIM I SRED... Kako smo saznali u Gradskoj upravi Prijedora, u četvrtak 16.maja, neće niti nastave u osnovnim i srednjim školama na području Prijedora. Ovu odluku...