Planinarsko društvo „Klekovača“ Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje uspon na Julijske Alpe (Slovenija) i jedan od najposjećenijih vrhova – Visoki Kanin (2587 m) u subotu i nedjelju, 15-16. septembra 2018. godine.

Julijski Alpi su grupa planina u južnom dijelu Alpa. Prostiru se u sjeverozapadnoj Sloveniji i u sjeveroistočnoj Italiji a ime su dobile po Gaju Juliju Cezaru. Dijele se na istočne i zapadne. Treći po visini u grupi zapadnih Julijskih Alpi je Visoki Kanin. Visoki Kanin ili Monte Canin, je najviši vrh kaninskog masiva a istovremeno i granica između Slovenije i Italije. Najlakši pristup sa italijanske strane je preko Nevejskog prevoja (Sella Nevea), od slovenačkog iz Bovca ili od zadnje stanice gondolske žičare. Na vrhu se nalazi krst. Ako se za čistog vremena pogleda prema jugu može se vidjeti Jadransko more. Ispod je druga najduža pećina u Sloveniji, Renetovo brezno (-1.322 m), koja odvodi vodu oko Visokog Kanina prema izvoru Boke.

PROGRAM AKCIJE:
I dan (subota)
-6h – polazak ispred sportske dvorane „Mladost“ prema graničnom prelazu Donja Gradina – Jasenovac;
-11:30 – dolazak u Ljubljanu u tržni centar „BTC“ gdje postoji mogućnost kupovine planinarske opreme;
usputni obilazak planinarskih znamenitosti – iznenađenje;
-18h – dolazak u grad Bovec i njihov vatrogasni dom, smještanje, odmor;
-22h – povečerje.

II dan (nedjelja)
-6h – ustajanje, doručak;
-7h – polazak autobusom;
-7:30 – dolazak na početnu stanicu žičare za Kanin i kupovina karata po cijeni od 14€;
-8h – početak uspona sa stanice D (2200 m);
-11h – izlazak na vrh Veliki Kanin (2587 m);
-11:30 – polazak sa vrha;
-14h – dolazak na D stanicu i spuštanje gondolom prema dolini;
-15h – polazak prema Prijedoru.
-dolazak u Prijedor oko 23h.

Opšti uslovi za učešće na akciji: dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost, kvalitetne planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, ranac 40-60 l, jakna, rezervna presvlaka, vreća za spavanje, kapa i naočale za zaštitu od sunca, krema sa zaštitnim faktorom, štapovi za hodanje, hrana, voda, čeona lampa, važeći biometrijski pasoš sa maksimalno tri mjeseca do isteka roka važenja, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.
Dodatna oprema: šljem (obavezno).

Staze kojima ćemo se kretati su dobro označene i uređene a na pojedinim mjestima su obezbjeđene sajlama i klinovima. Teren je stjenovit sa velikim usponima i dosta sipara. Ukupna visinska razlika na usponu i silasku je 385 m.
Cijena učešća na akciji iznosi 50KM + 10€. U cijenu nisu uračunati troškovi žičare od 14€.
Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel.: 065/611-052 (Duško Vujičić) do četvrtka 13.09.2018. godine. Uplate možete izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović” II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.
Svi učesnici uspona su obavezni da poštuju upute vodiča. Svi prijavljeni planinari učestvuju na usponu na sopstvenu odgovornost!
Vodiči na usponu će biti Duško Vujičić i Marko Sarić.

Pridružite nam se!

PD Klekovača