Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prisustvoao je danas parastosu poginulim i umrlim borcima svih proteklih ratova kao i žrtvama fašističkog terora te obilježavanju slave crkve i sela Cikote kod Prijedora.

“Naša kultura sjećanja nalaže da sve ljude koji su zaslužni za današnju slobodu i život koji mi u miru živimo, uvijek pominjemo i sjećamo se da su oni za to dali najviše što su mogli, a to su njihovi životi”, rekao je Đaković.

Okupljenim mještanima se obratio Radovan Zekanović, predsjednik mjesne boračke organizacije Cikote koji je istakao da selo pamti teška vremena i stradanja u Drugom svjetskom ratu kada je stradalo 42 civila prevrtanjem kerepa u rijeci Sani.

On je dodao da je u proteklom otadžbinskom ratu stradao samo jedan mještanin,ali da je za odbranu ognjišta krenulo gotovo 90 odsto stanovnika.

Predsjednik Savjeta MZ Cikote Zoran Komosar je istakao da ovo selo datira još iz turskog doba kada se zvalo Lugovi i trenutno ima oko 280 stanovnika.

“Ovo je bila prilika da se oko slavske trpeze okupimo, družimo, ali i da privučemo što više, pogotovo mladih ljudi, svojoj crkvi i vjeri”, rekao je Komosar.

Prijedorgrad.org