Olujno nevrijeme, praćeno kišom i gradom veličine limuna, pogodilo je u subotu područje Prijedora i Potkozarja. Poplavljeni su podrumi, saobraćajnice, a grad je nanio veliku štetu potkozarskim voćnjacima.

Prijedorski voćari tvrde da je šteta na ovogodišnjem rodu i do devedeset odsto.

U Prijedoru i okolini, šteta je registrovana i na brojnim putničkim automobilima.

Prijedorčani, kažu da je jučerašnje nevrijeme izgledalo kao smak svijeta. Nakon izuzetno visoke temperature, za svega dvadesetak minuta nezapamćeno olujno nevrijeme, praćeno krupnim gradom, pogodilo je Prijedor i okolinu.

Grad koji je u pojedinim dijelovima bio i do veličine limuna, poharao je voćnjake i oštetio automobile.

Zbog poplave prijedorskog podvožnjaka, uslijedio je i saobraćajni kolaps. Pune ruke posla imali su prijedorski vatrogasci.

“Јedno drvo je palo na voznu traku kod Medicine rada u Prijedoru, drugo kod Službe hitne pomoći, oba su uklonjena. Dalje se nastavilo sa ispumpavanjem vode iz podruma. Podvožnjak je takođe bio začepljen i tu su komunalne službe odradile svoj dio posla, pošto smo mi bili zauzeti. Bile su i tri dojave o gorenju kablova, odnosno o gorenju elektro-instalacije”, rekao je Radenko Petrić, zamjenik komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Najviše štete od leda registrovano je u voćnjacima pod Kozarom. Voćar iz prijedorskog sela Babići, Radivoje Vujković, kaže, sav trud je nestao u svega dvadesetak minuta.

“Čak je bilo leda veličine kokošijeg jajeta. Znači, šteta je ogromna, voće je, da ne kažem, sto odsto uništeno. Kod mene je najviše stradala šljiva i kruška”, žali se Vujković.

U strahu od ovog scenarija, prijedorski voćari pokušali su osigurati svoje voćnjake. Međutim, u tome nisu uspjeli, pa su štete nesagledive.

“Apsolutno nismo bili u mogućnosti da osiguramo, zato što nam osiguravajuća kuća nije htjela izaći u susret. Bili smo voljni da platimo osiguranje i osiguravajuća kuća je u posljednjem momentu povukla svoju ponudu”, kaže Dragomir Vujković, selo Babići.

U Policijskoj upravi Prijedor potvrđuju da je zbog grada povećan broj prijava građana koje se odnose na oštećenja na putničkim vozilima. Veliki broj prijava registrovan je u Kozarcu. Prije svega, na automobilima su stradali prozori i limarija.

“Šteta je prijavljena Saobraćajnoj policiji u Prijedoru, čitavo auto je oštećeno. Auto je osigurano “kasko” – naglašava Sadik Kenjar iz Kozarca.

Stariji mještani pamte da se slično nevrijeme desilo davne 1955. godine.

Veliko nevrijeme zahvatilo je i nekoliko banjalučkih prigradskih naselja. Procjenjuje se da je štetu pretrpjelo više od 200 objekata.

Bjelica Malinić iz Prijakovaca ostala je bez kompletnog krova. Oštećeni su i pomoćni objekti, voćnjak, plastenik. Šteta iznosi, kaže, više od 10 000 maraka. Pretpljeni strah ne može ni opisati.

U pomoć su joj pritekle komšije i rodbina, koji su pomogli da se krovište pokrije najlonom, ali svjesni su da je to kratkoročno rješenje.

Kugle leda, neke promjera i više od 10 cm, padale su duže od 20 minuta.

Najveća šteta zabilježena je na području Mišinog Hana, a prizori koje smo zatekli izgledali su gotovo apokaliptično. Skoro da nije bilo kuće na kojoj nije popravljan krov, a ovako je izgledala područna osnovna škola u ovom naselju.

Na teren su izašli i pripadnici Civilne zaštite i to kako bi interventno zaštitili već oštećene objekte od daljih oštećenja. Od sutra slijedi procjena štete.

Svim građanima koji su pretrpjeli štetu od nevremena, iz Civilne zaštite poručuju da se jave u svoju mjesnu zajednicu, kako bi bili evidentirani. Kažu da su, do sada, primili svega 50-ak zahtjeva za pomoć. Oni koji će noć, umjesto pod krovom, dočekati pod najlonom, sa strahom gledaju u nebo.

RTRS

Vezane vijesti:

NEVRIJEME OŠTETILO KUĆE, AUTA, A BILO I POVREDA – FOTO

NEVRIJEME U PRIJEDORU: PODVOŽNJAK POD VODOM – VIDEO

GRAD VELIČINE LIMUNA NANIO VELIKU ŠTETU PRIJEDORU I POTKOZARJU – FOTO/VIDEO

TUKAO LED, SIJEVALE PESNICE: DVA MUŠKARCA SE POTUKLA NASRED ULICE U PRIJEDORU

U NEVREMENU STRADALI VOĆNJACI – FOTO

JAKO NEVRIJEME POGODILO PRIJEDOR – FOTO/VIDEO