Olujno nevrijeme, praćeno kišom i gradom veličine limuna, pogodilo je juče područje Prijedora i Potkozarja. Poplavljeni su podrumi, saobraćajnice, a grad je nanio veliku štetu potkozarskim voćnjacima.

Prijedorski voćari tvrde da je šteta na ovogodišnjem rodu i do devedeset odsto.

U Prijedoru i okolini, šteta je registrovana i na brojnim putničkim automobilima.

Prijedorčani, kažu da je jučerašnje nevrijeme izgledalo kao smak svijeta. Nakon izuzetno visoke temperature, za svega dvadesetak minuta nezapamćeno olujno nevrijeme, praćeno krupnim gradom, pogodilo je Prijedor i okolinu.

Grad koji je u pojedinim dijelovima bio i do veličine limuna, poharao je voćnjake i oštetio automobile.

Zbog poplave prijedorskog podvožnjaka, uslijedio je i saobraćajni kolaps. Pune ruke posla imali su prijedorski vatrogasci.

“Јedno drvo je palo na voznu traku kod Medicine rada u Prijedoru, drugo kod Službe hitne pomoći, oba su uklonjena. Dalje se nastavilo sa ispumpavanjem vode iz podruma. Podvožnjak je takođe bio začepljen i tu su komunalne službe odradile svoj dio posla, pošto smo mi bili zauzeti. Bile su i tri dojave o gorenju kablova, odnosno o gorenju elektro-instalacije”, rekao je Radenko Petrić, zamjenik komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Najviše štete od leda registrovano je u voćnjacima pod Kozarom. Voćar iz prijedorskog sela Babići, Radivoje Vujković, kaže, sav trud je nestao u svega dvadesetak minuta.

“Čak je bilo leda veičine kokošijeg jajeta. Znači, šteta je ogromna, voće je, da ne kažem, sto odsto uništeno. Kod mene je najviše stradala šljiva i kruška”, žali se Vujković.

U strahu od ovog scenarija, prijedorski voćari pokušali su osigurati svoje voćnjake. Međutim, u tome nisu uspjeli, pa su štete nesagledive.

“Apsolutno nismo bili u mogućnosti da osiguramo, zato što nam osiguravajuća kuća nije htjela izaći u susret. Bili smo voljni da platimo osiguranje i osiguravajuća kuća je u posljednjem momentu povukla svoju ponudu”, kaže Dragomir Vujković, selo Babići.

U Policijskoj upravi Prijedor potvrđuju da je zbog grada povećan broj prijava građana koje se odnose na oštećenja na putničkim vozilima. Veliki broj prijava registrovan je u Kozarcu. Prije svega, na automobilima su stradali prozori i limarija.

“Šteta je prijavljena Saobraćajnoj policiji u Prijedoru, čitavo auto je oštećeno. Auto je osigurano “kasko” – naglašava Sadik Kenjar iz Kozarca.

Stariji mještani pamte da se slično nevrijeme desilo davne 1955. godine.

U okolini Banjaluke, stradali su i krovovi kuća i dvorišnih objekata.

U Protivgradnoj preventivi Srpske tvrde da su prije zabrane kontrole leta da se djeluje, ispalili 25 protivgradnih raketa na području Prijedora, što nije bilo dovoljno. Na području Srpske juče su ukupno ispaljene 64 protivgradne rakete.

RTRS

Vezane vijesti:

NEVRIJEME U PRIJEDORU: PODVOŽNJAK POD VODOM – VIDEO

JAKO NEVRIJEME POGODILO PRIJEDOR – FOTO/VIDEO

TUKAO LED, SIJEVALE PESNICE: DVA MUŠKARCA SE POTUKLA NASRED ULICE U PRIJEDORU

U NEVREMENU STRADALI VOĆNJACI – FOTO