Više od hiljadu socijalista i poštovalaca tekovina NOB-a, na čelu sa predsjednikom SP Petrom Đokićem, okupilo se na Mrakovici povodom obilježavanja 76. godišnjice bitke na Kozari.

Stihovi pjesama “Oj Kozaro”, “Po šumama i gorama” i mnogih drugih odjekivali su Mrakovicom. Zbijali su se redovi u kozaračkom kolu i budila sjećanja na sada već davna, ali nikada zaboravljena vremena.

Predsjednik Socijalistike partije Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se socijalisti tradicionalno okupljaju na Kozari jer ne žele da dozvole da antifašistička borba i stradanje našeg naroda ikada padnu u zaborav.

“Ovdje smo da obilježimo dane kada je vođena herojska bitka golorukog, nenaoružanog srpskog naroda na Kozari, koji je bio danima pod opsadom u namjeri da se probije iz obruča i dođe do slobode”, rekao je Đokić i dodao da su socijalisti nasljednici i čuvari antifašističkih tekovina.

On je dodao da su u borbi na Kozari i mnogim drugim mjestima date hiljade i hiljade života za slobodu i da se to nikada ne smije zaboraviti.

“Zato smo mi, kao iskreni poštovaoci antifašizma, u obavezi da dolazimo na ova mjesta i odamo počast svima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu, svima koji su se borili protiv fašizma i da sačuvamo sjećanje na njih”, rekao je Đokić.

On je dodao da su partizanske jedinice na prostorima bivše Jugoslavije dale nemjerljiv doprinos u slamanju fašizma i da svi treba da budu ponosni na tu herojsku borbu za slobodu.

“To trebamo prenijeti na mlade generacije. Njegujući tradicije narodnooslobodilačke borbe i sjećanje na važne događaje iz naše istorije, treba da okupljamo mlade”, istakao je Đokić.

Skupu socijalista koji su se prvo okupili na parastosu žrtvama fašističkog terora kod Spomen krsta, pored Đokića i brojnih funkcionera, prisustvovali su potpredsjednik Živko Marjanac i predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Slobodan Protić.

Nezavisne novine