Na tržištu rada, varioci su jedno od najtraženijih zanimanja. Zbog toga je ove godine bilo veliko interesovanje za ovaj poziv u prijedorskoj mašinskoj školi. Doboj, Banjaluka, Prijedor – gradovi su Srpske, gdje je metalna industrija razvijena.

Mjesto više za zanimanje varioca, bilo je aktuelno u ovoj školskoj godini. Cilj učenika je pronaći posao u struci.

“Zato što ovo volim i zato što bi volio da nađem posao”, rekao je učenik Mašinske škole Prijedor – smjer varioc, Milorad Marković.

“Razlog tome je mogućnost zaposlenja na ovim prostorima, jer preduzeća traže radnike zanimanja varilac, a takođe i želja učenika da se bave tim zanimanjem”, istakla je direktorka Mašinske škole Prijedor Dijana Šobot.

Da je struka tražena u lokalnim zajednicama, sa razvijenom metalnom industrijom, potvrđuju i privrednici. Kod pojedinih privrednika konkurs za varioce stalno je otvoren.

“Konstantno je otvoren stalno iz razloga zato što konstantno iammo povećanje proizvodnje i konstatntnu potrebu za većim brojem zaposlenih”, naglasio je tehnički rukovodiilac u MIP Prijedor Branislav Davidović.

Da su tražen kadar potvrđuje podatak da je samo u prošloj godini na području Srpske zaposleno 325 varilaca. Međutim, kvalitetan kadar nije lako pronaći, iako na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, 680 varilaca, aktivno traži posao.

“Ovo su uglavnom školovani varioci bez radnog iskustva i licence i certifikata”, navela je viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Vedrana Milinković.

Zbog toga firme organizuju dodatne edukacije i stručno usavršavanje. Pored njih, isto radi i Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA”. Konkurs za stručno usavršavanje varilaca biće otvoren u februaru. Dvoipomjesečno usavršavanje novim variocima donijeće radno iskustvo.

“Јedan od uslova je da je lice nezaposleno, da se nalazi na evidenciji biroa Prijedor. Nije uslov ali je poželjno da je mlađe životne dobi, tu negdje od 35 do 40 godina i da ima želju i volju da uči”, poručio je koordinator ljudskih resursa Agencija za razvoj grada “PREDA” Prijedor Branislav Vujasin.

Međutim, često se dešava da nakon toga, radnici odlaze u inostranstvo.

“Bitno je da ti mladi ljude shvate da stvarno u sklopu naše firme imaju sigurnost, imaju mogućnost za obuku i napredovanje, za redovna mjesečna primanja”, naveo je tehnički rukovodioc u MIP Prijedor Branislav Davidović.

Rad u inostranstvu, želja je pojedinaca a ne prioritet većine. Ne zaboravimo pozitivne primjere mladih ljudi s početka naše priče, čija je jedina želja bila da upišu željenu školu i nakon toga pronađu posao u Republici Srpskoj i tu i ostanu.

RTRS