Pjesma za pjesmom, vriska, galama i jedno veliko zajedništvo.

To se u subotu uveče vidjelo u društvenom domu u Koprivni, mjesnoj zajednici Oštre Luke.

Najraspjevaniji bili su oni najmlađi dok se ni oni stariji nisu predavali tako lako.

Već tradicionalno zadnja subota u mjesecu januara “rezervisana” je za kapanje u Koprivi, pa su se ljubitelji ove drevne igre sakupili u prostoru društvenog doma ove male oštrolučke zajednice kako bi pokazali da je običaj i tradicija najvažnija karika društva i čovjeka.

-Ovo nam je jedino ostalo da sačuvamo od zaborava. To smo evo desetu godinu za redom uspjeli, naročito jer je sve više omladine ovdje na kapanju – istakao je jedan od organizatora Draško Kantar koji još dodaje da je ovo kapanje ujedno i test svima nama da pokažemo koliko nam je stalo do naše kulture i onoga po čemu treba da budemo prepoznatljivi, a to je običaj jednog naroda.

Na tradicionalnom kapanju u Koprivni učestvovalo je ukupno 20 ekipa koje su došle sa područja grada Prijedora i opština Oštra Luka, Krupa na Uni i Novi Grad.

Jedina žena koja sa svojim ekipom „Dragos“ iz Čađavice kod Novog Grada obilaza sva narodna druženja pogotovo kapanja je Jadranka Dragojević koja, kako kaže, od djetinjstva voli ovu igru i druženje na kojem nije bitna pobjeda već isključivo učestvovanje.

„Gusta” borba između dvadeset ekipa donijela je i svoje pobjednike, pa se nakon skoro 12-satne borbe ljudski dvije ekipe dogovorili kome će titula prvog mjesta a kome drugog.

Tako je domaćin ekipa „Koprivna“ zauzela prvo mjesto, dok je drugo pripalo ekipi „Miska Glava“, a treće mladoj ekipi „Hašani“.

Za najboljeg kapača proglašen je Ljubiša Kajkut iz ekipe „Miska Glava“.

Da je kapanje, stara drevna igra važnija od facebook-a i kafane pokazala je omladina koja se iako je subota veče u velikom broju okupila u društvenom domu u Koprivni i tako pokazala da tradicija predaka ne smije da izblijedi i da se zaboravi.

Druženje, pjesma, gromoglasni urlici za “patku”… To se zove kapanje. To je život, tradicija, običaj…

To su Grmečlije koji svoja prela ne ograničavaju sa vremenom i to je put čovjeka koji gradi svoje temelje života na kulturi i tradiciji.

Krajišnici opet savijaju svoje gnijezdo za 7 dana, tačnije u Budimlić Japri, kraljici Grmeča i to u subotu 3.februara.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com