Pravoslavni vjernici obilježili su juče Badnji dan, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić koji se praznuje danas.

Naši čitaoci poslali su nam nekoliko fotografija iz svojih mjesta gdje se uz običaje prati kolona Badnjaka i slavi bdenje uz čvrstu vjeru i molitvu.

U prijedorskom selu Miska Glava čije fotografije nam je poslala naša čitateljka Darija Praštalo, pored tradicionalnog paljenja Badnjaka i liturgijskog slavlja u hramu Svete Trojice, veselje stotinjak okupljenih mještana uveličali su i trubači.

Nije bilo trubača ali itekako je bilo radosti i veselja u selu Marini kod Oštre Luke, gdje su se mnogi vjernici okupili u crkvi Presvete Bogorodice na zajedničkoj molitvi odakle je poslata snažna poruka jedinstva, mira i sloge.

U svojoj besjedi, protojerej- stavrofor Miladin Tešanović poručio je okupljenim vjernicima da se samo kroz oprost dokazuje koliko čovjek vrijedi te je prenio poruku episkopa Bihaćko-petrovačkog gospodina Sergija u kojoj pored čestitke za nastupajući praznik Božić iskazano i to da čovjek nema nikoga bližnjeg osim Boga Tvorca i da se ljubav prema Bogu dokazuje upravo kroz molitvu i zajedništvo.

Otac Miladin je na kraju čestitao svim vjernicima praznik Božić, prigodnim pozdravom „Mir Božiji – Hristos se rodi“.

Predrag Tomaš, mještanin Marina i predsjednik Crkvenog odbora u izjavi za naš portal rekao nam je da je Badnjak u Marinima tradicija koja se baštinila vjekovima i da je stotinjak vjernika ovog kraja nastavlja.

-Ovo oplemenjuje našu dušu i ovo druženje je simbol nad simbolima i svi mi ovdje ostavljamo neke uspomene koje čuvamo kao blago – rekao je Tomaš kazujući nam još da selo Marini iako udaljeno od svoje opštine mora postati bogato sa slogom , vjerom i tradicijom.

U Crkvi Presvete Bogorodice u Marinima nakon liturgije uslijedilo je i tradicionalno pijukanje za najmlađe.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com