prijedor-ubistvo2Optuženi za ubistvo Ranko Rustić (35) i Vukašin Ritan (21) iz Prijedora, tukli su Zorana Ritana (40) dok je on ležao na zemlji, rekao je ovo juče na početku suđenja Rustiću i Ritanu u banjalučkom Okružnom sudu svjedok tužilaštva Milan Gogić.

Ovaj svjedok je tokom svjedočenja mijenjao iskaz i prvo je rekao da nije vidio kako optuženi tuku Zorana, a zatim potvrdio da je ipak to vidio. Naglasio je da je pobjegao od njih zbog straha i nije vidio cijeli događaj.

Rustić i Vukašin terete se da su 1. juna u stanju smanjene uračunjivosti pod uticajem alkohola usmrtili Ritana.

Brat ubijenog Petar Ritan na početku suđenja je zatražio najoštriju kaznu za ubice brata. Drugi brat Dragan je kazao da je prije ubistva optuženi Vukašin putem telefona zvao Zorana te mu psovao “mrtvu majku” i vrijeđao ga. On je kazao da je Zoran Vukašinu rekao da je on “palikuća” i silovatelj”.

– Tog 1. juna nakon poziva brat je otišao od kuće oko 13.30 i više se nije vratio. Da je ubijen čuo sam od komšije Zorana Anđelića. Optuženi Vukašin je zaista silovatelj i palikuća. On je osuđen na godinu dana jer je silovao svoju strinu – rekao je Dragan.

Prema optužnici Rustić i Vukašin Ritan su 1. juna prvo došli u kuću Bosiljke G. u kojoj je bio Zoran i sa njim su se posvađali, a zatim ga i napali. Zoran je tada izašao iz kuće bježeći, ali su oni krenuli za njim. Stigli su ga na njivi u blizini kuće M. V. u Kafaništu kod Prijedora i tu su ga obojica tukli dok nije izgubio svijest i preminuo. Gazili su ga nogama, tukli drvenim štapom i letvom. Prestali su da ga tuku kada su vidjeli da krvari i da se ne miče. Tada su ga počeli polijevati vodom kako bi ga oživjeli, ali on je već bio mrtav.

Glas Srpske
Foto – ATV