srna-pavic-savcicPredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić danas su izrazili obostranu želju da BORS igra i aktivniju i jaču ulogu u ključnim stvarima Republike Srpske.

“Boračka populacija i rukovodstvo BORS-a imaju i pravo, obavezu i odgovornost da zauzimaju stavove o bitnim pitanjima od interesa za Republiku Srpsku i budite ubijeđeni da će to u budućnosti tako i biti”, najavio je Savčić.
Savčić je naglasio da je društvena uloga ove organizacije da se bavi socijalnim i ekonomskim problemima boračke populacije i da rješava te probleme.

On je podržao opredjeljenje lokalne vlasti u Prijedoru da njeguje ne samo tradiciju odbrambeno-otadžbinskog rata nego i slavne tekovine antifašističke borbe.

“Grad Prijedor, Kozara i Potkozarje imaju čime da se ponose iz tog perioda i to je nešto što moramo paralelno s događajima iz novije istorije njegovati i ne smijemo zanemariti”, rekao je Savčić novinarima nakon razgovora sa Pavićem.

On je istakao da je grad Prijedor jedna od prvih lokalnih zajednica koje je posjetio nakon što je izabran za predsjednika BORS-a.

Pavić je naglasio da grad Prijedor želi da čuva i njeguje tekovine i da pomaže borce Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i da se pripadnici BORS-a povežu sa pripadnicima NOR-a jer je antifašizam trajno dobro Kozare i Potkozarja.

On je ocijenio da gradska uprava Prijedor ima izuzetno dobru saradnju sa organizacijama boraca, porodica poginulih, logoraša i ratnh vojnih invalida i nastoji im pomoći koliko je moguće.

“Mi smo iz budžeta direktno za ove kategorije izdvojili više od 450.000 KM, ali oni učestvuju i u drugim stavkama budžeta, tako da je ta suma znatno veća. Manji dio sredstava ide za finansiranje rada organizacija, a veći za ostvarivanje određenih prava”, rekao je Pavić.

SRNA