sah prvenstvo zene-pocetak (1)U motelu „Atlantis“ u Prijedoru počelo je 18.prvenstvo Republike Srpske u šahu za žene, a titulu osvojenu na prethodnom šampionatu, održanom u Banjaluci, brani Ana Benderać, članica ŠK Dvorovi iz istoimenog mjesta u Semberiji, koja jedina ima titulu velemajstora.

Među 17 prijavljenih učesnica, treba svakako pomenuti Sandru Đukić internacionalnog majstora iz Srbije, koja brani boje tehničkog organizatora ŠK Rudar iz Prijedora, i olimpijsku reprezentativku BiH, Saru Jaćimović iz Broda, čiji je klub Slavija iz Istočnog Sarajeva.

Na svečanom otvaranju prisutne je pozdravio Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, pokrovitelja prvenstva.

Biće odigrano sedam kola po švajcarskom sistemu sa tempom igre od 45 minuta po takmičarki. Ukupan nagradni fond iznosi 2.000 maraka, a novčani iznosi za sedam najbolje plasiranih su: za prvo 500, drugo 400, treće 300, četvrto 200, za peto, šesto i sedmo mjesto po 100 KM, koliko će biti nagrada za najstariju, najmlađu, kao i najbolje plasiranu šahistkinju ŠK Rudar. Za tri najbolje plasirane igračice obezbjeđeni su pehari i diplome.

sah prvenstvo zene-pocetak (2)Organizator prvenstva je Šahovski savez Republike Srpske, a glavni sudija, internacionalnog ranga, Vlado Stojanović iz Bijeljine istakao je veliki doprinos Radeta Javorića, direktora šampionata i prvog čovjeka kluba domaćina, u razvoju šahovskog sporta Srpske. Sudija je FIDE-arbitar Nebojša Radosavljević iz Banjaluke, a mečeve će nadgledati i sudija iz Prijedora, nacionalnog rejtinga, Savo Čelica. Prisutan je i Novo Janjić, predsjednik Skupštine ŠS RS, koji je insistirao da učesnice nastupaju ispred svojih klubova, jer su najviše pomogli njihovom dolasku na ovo vrijedno nadmetanje.

Rezultati 1.kola: Milanka Tomić-Ana Benderać remi, Sandra Đukić-Dragana Nešić remi, Jelena Tomić-Sara Jaćimović remi, Ivana Plivčević-Vladana Tomić remi, Branka Gajić-Maša Maksimović 0:1, nisu odigrani mečevi: Đurđica Kozomara-Jelena Gajić, Danijela Gojković-Živana Maričić i Suzana Mršić-Silvana Jojić, dok je slobodna bila Anastasija Stankić.

N. Đerić