Kod ognjišta srpskog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića na Manjači počeo je kulurni doo manifestacije posvećene ovom velikanu.

Kod ognjišta velikog pisca je i nova nada srpske književnosti, mlada književnica Ana Mirjana Brdar, kojoj je danas uručena nagrada”Zmijanjče”. Nadarenoj učenici iz Prijedora nagradu je uručio ministar prosvkete i kulture RS Dane Malešević.

– Izuzetna mi je čast da uručim ovogodišnju nagradu `Zmijanjče` koja se tradicionalno dodkeljuje učeniku za najbolje literarno ostvarenje napisano u Kočićevom duhu – rekao je Malešević obraćajući se prisutnima na Kočićevom ognjištu.

On je čestitao dobitniku, te istakao da je siguran da je ovako prestižna nagrada veoma važna u životu svakog učenika koji je dobije.

Ana Mirjana Brdar je izjavila da je nagrada za nju veoma značajna i da će predstavljati podstrek da nastavi da piše.

Književnik Kolja Mićević, dobitnik ovogodišnje Kočićeve nagrade za ckelokupno književno dkelo, kazao je da je srpski pisac i zvanično, od austrougarske vlasti, bio proglašen za čoveka slobodnog duha, zbog čega je i proganjan od austrogaske policije.

– Zbog toga njegove rokeči uklesane na spomenik – Onaj ko iskreno i strasno ljubi slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao vuk, a prezren i gladan kao pas – zvuče kao početak Betovenove pete simfonije – istakao je u beskedi Mićević. koji je preveo Kočićeva dkela na francuski i predavao na Sorboni.

O liku i dkelu srpskog pisca govorili su i pkesnik Ljubivoje Ršumović, te predstavnik Udruženja književnika Srbije.

EuroBlic