Grad Prijedor, kao regionalni centar, zaslužuje studentski dom, poručuju s dvije državne visokoškolske ustanove smještene u ovom gradu, Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole. Dok rukovodstvo ovih obrazovnih ustanova smatra da je nedostatak ovakve vrste smještaja jedan od razloga što je podbacio prvi upisni rok, studenti tvrde- bilo bi nas više da Prijedor dobije studentski dom.

Zbog dva državna fakulteta i nekoliko privatnih, Prijedor postaje univerzitetski centar. Studenti kažu, problem je nedostatak studentskog doma, pa su prinuđeni da znatna sredstva izdvajaju za privatni smještaj. Za ove namjene, mjesečno izdvajaju od stotinu do tri stotine KM. Dom bi bio olakšanje za studente iz udaljenijih krajeva.

– Znatan broj studenata dolazi iz manjih rudarskih mjesta kao što su Gacko, Milići, Ugljevik i svakako bi postojanje doma olakšalo njihov položaj ovdje. Mogli bismocna osnovu toga da prvučemo veći broj studenata “sa strane” – kaže Duško Marinović, predsjednik Saveza studenata Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Za otvaranje studentskog doma stiže podrška i iz Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole. Dugoročno gledano, to je jedan od uslova za opstanak ovih fakulteta i rješavanje pitanja prezasićenosti kadrova na lokalnom tržištu.

– Kao jedna od mogućnosti se postavlja čak i jedno prelazno rješenje gdje bi mi za nekih petnaestak, dvadeset studenata koji bi došli “sa strane” dobili određeni vid refundiranja sredstava – kaže Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta .

Radenko Stijepić, direktor Visoke medicinske škole kaže da postoji ideja da se izvrši adaptaciji nekog objekta za studenstki dom, što bi doprinijelo i smanjenju troškova studiranja.

Dok iz prijedorske Gradske uprave za sada nema potvrde o rješenju ovog pitanja, iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske poručuju da će razmotriti mogućnost osnivanja ustanove studentskog standarda i procijentiti opravdanost takvog ulaganja.

Vlada Srpske je u posljednjih deset godina uložila više od 36,5 miliona KM u izgradnju novih ustanova i obnovu postojećih za smještaj studenata, a unapređenje studenstkog standarda, prioritet je u narednom periodu.

RTRS