Oko 3.200 srednjoškolaca, koji u junu nisu završili sa pozitivnom ocjenom, ovih dana imaju mogućnost da to isprave na popravnim ispitima.

Najviše učenika za popravni imaju škole iz Istočnog Sarajeva, Bijeljine i Banjaluke, jer su i najveće.

Srednjoškolci svjesni svojih grešaka. Pred kameru su teško stali, priznavši da je negativna ocjena u svjedočanstvu rezultat njihove nemarnosti u prošloj školskoj godini.

Prije popravnih ispita oabvezno je da đaci prođu pripremnu nastavu. Јedni svjesni svojih grešaka, drugi ih nažalost ponavljaju.

Ove školske godine, oko 3.200 srednjoškolaca širom Srpske svoje znanje, ponovo će staviti na provjeru i pokušati da ispravi negativnu ocjenu. Osim njih i 1.100 đaka, nema prolaznu ocjenu ni u Osnovnoj školi.

– Oko 98 odsto učenika je uspješno položi popravni ispit što znači na krajnjoj liniji mali broj učenika imamo koji će morati da ponove školsku godinu, kaže Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Da je matematika bila i ostala „bauk“ za sve srednjoškolce, pokazuju statistike – 60 odsto učenika izlazi na popravni iz ovog predmeta.

-Nakon matematike imamo, ali značajno manji broj učenika, na popravnom ispitu iz fizike i hemije i tu su određeni stručni predmeti – kaže Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

Većina đaka koji su već danas ponovo u školskim klupama, dobije prolaznu ocijenu, međutim, prema iskustvu iz prethodnih godina, uvijek postoji onih 2 odsto koji će u isti razred sjesti po drugi put.

RTRS