Ko se iz školske klupe ne bi sjetio Jablana i Rudonje iz pripovjetke Petra Kočića.

Borba bikova, čuvena 245. Grmečka korida održana je na Popovića brdu kod Oštre Luke, u okviru Ilindanskih svečanosti ove pogranične opštine.

Pred više hiljada ljubitelja ovog nadmetanja ali i tradicije i narodnih običaja , u dvije kategorije rogove je ukrstilo 16 bikova.

Najjači a ujedno i pobjednik u teškoj kategoriji bio je bik Robi vlasnika Milorada Milekića iz Bjelajca kod Mrkonjić Grada , dok je u srednjoj kategoriji pobjedu odnio bik Zimonja vlasnika Mufida Čehića iz Skucanog Vakufa.

Pored borbe bikova, tradicionalno se takmičilo i u navlačenju konopca te bacanju kamena sa ramena.

Najjača ekipa u navlačenju konopca bili su „Jelašinovci“, dok je u bacanju kamena sa ramena najdalje dobacio, čak do 13 metara, Aleksandar Novaković iz Banja Luke koji je, kako sam kaže, ponikao sa Grmeča.

Lijepa i prijatna atmosfera, zadovoljstvo na licima posjetilaca, govorilo je samo po sebi da je očuvanje tradicije neupitno.

Među mnogima, jasne i čvrste poruke sa Popovića brda uputio je i načelnik Oštre Luke, Dragan Stanar koji je u izjavi za naš sajt rekao da sama posjeta velikog broja ljubitelja koride govori koliko je tradicija i kultura jednog naroda jaka i čvrsta.

-Ovo je dio istorije i tradicije ovog naroda i mi smo finansijski podržali ovu manifestaciju i tako ćemo i ubuduće jer je korida od velikog značaja za sve nas i mi činimo sve da ona zadrži status i nivo koji je imala u prošlosti – rekao je Stanar.

Nakon završetka borbi bikova, druženje i zabava nastavljena je pod mnogobrojnim šatorima uprkos jakom vjetru koji je protutnjao brdima ovog kraja te pričinio manju štetu vlasnicima.

A naš odlazak sa Popovića brda ispratili su prekrasni pejsaži i zalazak sunca koje se sakrivalo iza planine Grmeč i koje kao da govori prkosnim glasom da se tradicija nikada neće dovesti u pitanje sve dok je Grmeča i Grmečlija.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com
Video – ATV