projekat vodosnabdijevanja carakovo (1)Sve mještane Mjesne zajednice Čarakovo proteklog petka obradovao je dolazak teških mašina, bagera i rovokopača, jer je to bio znak da počinje glavna faza realizacije projekta vodosnabdijevanja za ovaj dio Prijedora.

Prema riječima Šukrije Musića, predsjednika komisije za vodosnabdijevanje Čarakova, u ovoj MZ je prije tri godine urađena primarna vodovodna mreža (glavni vod), a ostaje da se uradi sekundarna mreža.

-Primarnu mrežu je finansiralo Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH. Kada je u pitanju sekundarna mreža, jedan dio takođe finansira ovo Ministarstvo, oni su donirali iznos od 96.000 KM za potrebne cijevi, a ostala sredstva koja se kreću u iznosu od oko 200.000 KM doniraće grad Prijedor. Sa tim sredstvima mogla bi se završiti vodovodna mreža u Čarakovu – rekao je Musić.

On je dodao da je u projekat takođe uključena Humanitarna organizacija „Mladost“ iz Čarakova koja će uplatiti 20.000 KM u ime mještana MZ Čarakovo.

projekat vodosnabdijevanja carakovo (2)-Ovih dana se konkretno radi produžetak primarne mreže, cijevima fi 160, čime se dobija mogućnost „kružnog napajanja“ vodom mještana ovog dijela grada Prijedora jer glavni vod izlazi na cestu Prijedor-Sanski-Most. Kopa se u dužini od 1060 metara i „pokriva“ se jedan kompletan dio Čarakova, Musići, Siječići i dio „Polja“ – kaže Musić.

Završetkom ovog dijela projekta pokriće se kompletno Čarakovo sa oko 520 domaćinstava a potom slijedi priključivanje samih domaćinstava na glavni vod.

-Ovo se može nazvati i istorijskim trenutkom zato što od postojanja Čarakova kao naseljenog mjesta, selo nije bilo uređeno kada je u pitanju uredno vodosnabdijevanje, što će uskoro postati prošlost – rekao je Musić.

Radove u Čarakovu je obišao i Sead Jakupović, predsjednik Skupštine grada Prijedora.

projekat vodosnabdijevanja carakovo (3)-Kao jedan od onih koji su zajedno sa prijedorskim Vodovodom i Gradskom upravom, bili uključeni od početka u pisanje i pravljenje ovog projekta vodosnabdijevanja u Čarakovu te njegovo kandidovanje prema Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH, gradu Prijedoru i drugim institucijama, sretan sam što je krenula njegova realizacija – rekao je Jakupović.

On je dodao da će građani Čarakova konačno dobiti vodovod koji su čekali i koji apsolutno zaslužuju.

-Moram pohvaliti HO „Mladost“ iz Čarakovo i njenog predsjednika Suada Musića, koji su takođe bili uključeni u realizaciju ovog projekta, ne samo učešćem od 20.000 KM već i na svaki drugi način. Nadam se da će izvođače radova poslužiti i vrijeme kako bi oni bili završeni u predviđenom roku od 60 dana, nakon čega slijedi drugi dio posla a to je priključivanje samih domaćinstava na vodovodnu mrežu – istakao je Jakupović.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić