Drugi ciklus upisa učenika u prijedorske srednje škole počeo je danas.

Nakon odlikaša, na red su došli oni koji su iz osnovne škole izašli sa slabijim uspjehom. Osim toga što je učenika manje u odnosu na prošlu godinu, promijenila su se i interesovanja za određene srednje škole.

Gimnazija i Medicinska škola tako više nisu “najpopularnije” među budućim srednjoškolcima, a njihovu poziciju zauzele su Elektrotehnička i Mašinska škola.

U prijedorskim srednjim školama danas je bila gužva. Među onima koji su poranili na upis u srednju školu je i Aleksa Balaban. Srednja elektrotehnička škola bila je, kaže, njegov prvi izbor.

– Očekujem da ću, kad završim ovu školu, naći dobro zaposlenje – kaže Aleksa.

Aleksin primjer slijedili su i mnogi mladi Prijedorčani. Ovakvo interesovanje za Elektrotehničku školu iznenadilo je čak i rukovodstvo ove ustanove. Gotovo svi kapaciteti već su popunjeni, a najtraženije zanimanje je tehničar informacionih tehnilogija.

– Radi se o jednom veoma dobrom zanimanju koje će omogućiti učenicima da lakše dođu do posla i što je još važno, moći će doći do bolje plaćenih radnih mjesta – kaže direktor škole Dragoja Mijić.

Osim elektro struke, veliko interesovanje bivši osnovci pokazali su i za i novo zanimanje – tehničar CNC tehnologija, koje će se izučavati pri Mašinskoj školi.

– Ove godine imamo blag porast u zanimanju za profil trećeg stepena, za zanatske profile, konobara i kuvara. Standardno, dobro interesovanje imamo i za zanimanje varilac u Mašinskoj školi – kaže Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola Prijedora.

Da se trendovi mijenjaju pokazuju i primjeri Medicinske škole i Gimnazije. Nekada najtraženije prijedorske srednje škole, u ovom upisnom krugu nisu u žiži interesovanja.

– Od 96 planiranih učenika za sada imamo 57 koji su predali dokumentaciju za upis u Gimaziju i to je nekih dva, dva i po odjeljenja – kaže direktorica Gimnazije “Sveti Sava”, Radmila Bijelić.

Milenko Kosić, direktor srednje Medicinske škole, ističe da je ranijih godina interesovanje bilo veliko, da se čak ni svi odlični učenici nisu mogli upisati, ali da ove godine to nije slučaj.

– Došlo je čak do toga da u farmaceute uzmamo i vrlodobre – kaže on.

Rezultate konkursa učenici će znati već narednog petka, u 10 časova, a julski upisni rok za popunu preostalih mjesta u srednjim školama počeće 3. jula.

RTRS