Lider DNS, Marko Pavić, izjavio je da očekuje da ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, podnese ostavku, nakon neuspjele prodaje RŽR “Ljubija”.

Pavić je na konferenciji za novinare u Prijedoru rekao da neki ministri iz dana u dan ponavljaju da su oni u pravu, a da nije u pravu NS RS.

– Znači oni koje je birala Skupština, drznuli su se da kažu da ona nije u pravu-ističe on.

Kaže kako je ministar rekao da “Ljubija” nije prodata zbog političkih interesa i da je ona mrtvo preduzeće.

– Što on nije brinuo da Ljubija ne bude mrtvo preduzeće, umjesto da ministar razmišlja o svojoj ostavci, jer nije dobio podršku Skupštine, on kritikuje svoje neistomišljenike i mislim da je to strašno – kaže Pavić.

On je novinarima pročitao prijedlog o prodaji državnih akcija “Ljubije” Izrael Investment Grupi, koji je sastavljen u vrijeme prethodnog ministra industrije, Željka Kovačevića.

– Kovačević je naveo da bi prodajom “Ljubibe” došlo do arbitražnog postupka u Parizu i posljedica po RS, a Arselor Mital bi uspio dokazati da mu je nanesena šteta, sadašnji ministar je prepisao ovo sve, a izostavio samo ovo o šteti-tvrdi Pavić.

Prema njegovim rečima, prijedlog DNS je da se angažuje nezavisna revizorska kuća ili advokatska kancelarija da analizira ugovor sa Mitalom iz 2004. i utvrdi da li može po tom ugovoru koji postoji, da bilo ko drugi osim Mitala, kopa rudu u Ljubiji.

Tekst – EuroBlic
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – RTRS