Prijedor je gotovo u potpunosti pokriven gradskim i prigradskim autobuskim linijama. Međutim prevoznici u ovom gradu, kažu da se suočavaju sa ozbiljnim problemom-ilegalnim prevoznicima koji putnike prevoze po nižim cijenama. Poručuju da, ako ovaj problem ne bude riješen, moglo bi doći do potpunog ukidanja nekih redovnih linija.

Takozvani “divlji prevoznici” sve više uzimaju maha. Riječ je o neprijavljenim kombi vozilima koja obilaze stajališta, i putnike ilegalno prevoze po cijenama znatno nižim od standardnih.

Prijedorčani poručuju-redovne linije su najvažnije. Kažu da su zadovoljni uslugama i organizacijom gradskog i prigradskog prevoza “Autotransporta”.

Gordana Čalić iz Gomjenice kaže da gradski i prigradski previz dobro funkcioniše i da je mještanima na raspolaganju mnogo linija.

Na teritoriji Prijedora trenutno saobraćaju četiri gradske i 31 prigradska autobuska linija. Iz “Autotransporta” poručuju da ovakvo ponašanje ilegalnih prevoznika utiče na smanjenje broja putnika koji koriste i gradski i prigradski prevoz.

Željko Јokić, vozač “Autotransporta” ističe da broj putnika u posljednje četiri godine izuzetno opada.

“Divlji prevoznici pojavljuju se na svim linijama, gdje god oni procijene da ima veći broj putnika, u špicevima idu prije naših autobusa”, kaže Mićo Rokvić iz “Autotransporta” Prijedor.

Iako su nadležne institucije brojnim akcijama pokušali da suzbiju rad nelegalnih prevoznika, oni su uvijek pronalazili način da se izvuku. Vrijeme je da se tome konačno stane u kraj, stav je prijedorskih prevoznika.

“Rješenje koje bi moglo doprinijeti poboljšanju stanja, odnosno sprečavanju nelegalnog prevoza su rigoroznije kazne. U pitanju su uvijek isti ljudi, koji se vraćaju i bave se nelegalnim prevozom”, zaključuje Mićo Rokvić iz “Autotransporta” Prijedor.

Stop nelegalnim prevoznicima-jer bez putnika nema ni prevoza-stav je prijedorskih prevoznika.

RTRS