Kantonalna bolnica Bihać posljednjih nekoliko mjeseci nalazi se u središtu javnosti zbog hapšenja doktorice Nikoline Balaban.

Balaban je uhapšena 7. aprila ove godine zbog sumnje za nesavjesno liječenje pacijenata bihaćke bolnice.

Kako smo već pisali, u bihaćkoj bolnici zabilježeno je deset slučajeva pacijenata kojima je na Odjelu za patologiju umjesto benignih dijagnosticirana maligna bolest, ali i obrnuto.

Svim slučajevima zajednička je jedna stvar – njihove nalaze potpisala je doktorica Nikolina Balaban.

Kantonalna tužiteljica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona donijela je Naredbu o provođenju istrage protiv dr. Balaban Nikoline zbog osnovane sumnje da je na štetu više osoba počinila krivično djelo – teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Prema naredbi ovog Tužilaštva, Balaban su lišili slobode ovlašteni službenici SKP MUP-a USK-a Bihać, te je istog dana predata u nadležnost kantonalnoj tužiteljici koja ju je ispitala u svojstvu osumnjičene, nakon čega je Kantonalno tužilaštvo USK-a Bihać, Općinskom sudu u Bihaću dostavilo Prijedlog za izricanje mjera zabrane putovanja i zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti.

Istog dana sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Bihaću je zbog postojanja posebnih okolnosti, prema osumnjičenoj Balaban Nikolini izrekao sljedeće mjere zabrane:

– mjeru zabrane putovanja van granica BiH uz privremeno oduzimanje putnih isprava i lične karte, te zabranu izdavanja novih navedenih dokumenata,
– mjeru zabrane poduzimanja poslovnih aktivnosti – obavljanja poslova doktora medicine i doktora specijaliste patološke anatomije, a koje mjere zabrane mogu trajati do okončanja krivičnog postupka, s tim da je sud dužan da svaka 2 (dva) mjeseca ispita da li je primjenjena mjera još potrebna.

“Tokom istrage koju provodi Kantonalno tužilaštvo USK Bihać pribavljen je veći broj medicinske dokumentacije za oštećene osobe, te su one saslušane u svojstvu svjedoka – oštećenih. U toku je pribavljanje svih patohistoloških nalaza uz kopije uputnica za PHD analizu s pojedinih odjela, koje je izradila dr. Balaban Nikolina u periodu dok je obavljala poslove specijalistice patološke anatomije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Na istrazi se intenzivno radi, te ćete o daljem toku istrage i rezultatima biti pravovremeno obaviješteni”, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva USK-a.

Slučaj je dospio do Tužilaštva nakon pisanja medija da je nekoliko pacijenata Kantonalne bolnice Bihać liječeno s pogrešnim dijagnozama, pa tako i od žene kojoj je nakon nalaza doktorice Balaban urađena radikalna histerektomija, odnosno odstranjena joj je materica, jajnici, kao i okolni limfni čvorovi. Nakon što je pacijentica prošla prvu od pet planiranih kemoterapija, kao i dvadeset sedam zračenja, stigli su patohistološki nalazi iz Sarajeva koji su pokazali da ona uopće nije imala karcinom.

I njen nalaz potpisala je dr. Nikolina Balaban koja je u bihaćkoj kantonalnoj bolnici počela raditi početkom septembra prošle godine, prešavši iz prijedorske u bihaćku bolnicu.

Iako je već krajem marta bilo poznato da je doktorica Balaban pod istragom Kantonalnog tužilaštva, nekoliko pacijenata se ponovo obratilo medijima, navodeći kako se i dalje radi prema nalazima koje je potpisala doktorica Balaban, te je prijavljen i određeni broj novih pacijenata kojima su uspostavljene pogrešne dijagnoze, te koji su liječeni u skladu s tim nalazima.

Nije poznato da li su njeni prethodni nalazi poslani na reviziju, kao i da li se u daljnjem liječenju pacijenata ti nalazi i dalje koriste, jer se iz Kantonalne bolnice u Bihaću nisu željeli izlaziti u javnost kad je riječ o ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba

Vezane vijesti

AFERA: BIHAĆKI HIRURZI I DALJE ODSTRANJUJU ORGANE PREMA NALAZIMA DR. BALABAN

DOKTORICA BALABAN PUŠTENA NA SLOBODU UZ ZABRANU OBAVLJANJA LJEKARSKE DJELATNOSTI

ZBOG SUMNJE NA NESAVJESNO LIJEČENJE UHAPŠENA DR. NIKOLINA BALABAN

DOKTORICA NIKOLINA BALABAN POD ISTRAGOM: PACIJENTIMA NAVODNO ODSTRANJENI ZDRAVI ORGANI?

NEZAPAMĆEN SKANDAL U BIHAĆU: ZBOG NALAZA DR. BALABAN PACIJENTIMA ODSTRANJIVANI ZDRAVI ORGANI

TUŽILAŠTVO USK POKRENULO ISTRAGU O NESAVJESNOM RADU DR. NIKOLINE BALABAN – VIDEO

DOSIJE: KO JE DR. NIKOLINA BALABAN?

DVOLIČNOST GODINE: NIKOLINA BALABAN