Rudar-Prijedor se pobjedom u krajiškom derbiju nad Kozarom iz Gradiške (2:1) u 2.kolu Lige za prvaka vratio na drugo mjesto.

S obzirom da su „rudari sa Sane“ i regularni dio takmičenja Prve lige Republike Srpske okončali „uz rame“ lideru banjalučkom Borcu, bila je ovo ujedno i prilika za osvrt na ostvarene rezultate u toku sezone.

Na konferenciji za medije, održanoj tim povodom, sagovornike dostupne medijima predstavio je sekretar kluba Veljko Janjetović.

-Osjelila se potreba da se osvrnemo na ono što smo uradili u dosadašnjem dijelu prvenstva. Pred početak sezone sjedili smo sa ove strane upravo nas trojica i tada smo rekli da je naš cilj borba za opstanak. Formiran je tada Komitet za hitna pitanja, koji je preuzeo rukovođenje kluba umjesto Upravnog odbora i zatekao situaciju koja nije obećavala puno. Imali smo tri igrača pod ugovorom, od kojih su dvojica bili juniori. Dakle, nismo ih imali ni za pošten trening. Međutim, uspjeli smo da se konsolidujemo i sada smo u situaciji da smo regularni dio od 22.kola završili na drugoj poziciji, a „držimo“ je i sada. Svaka priča o tome da li je cilj ostvareni ili nije za mene je u najmanju ruku smiješna. Apsolutno je premašem i na tome čestitam prevashodno igračima i stručnom štabu – rekao je Dalibor Majkić, predsjednik Komiteta za hitna pitanja Prijedorčana.

Ističući da je Rudar-Prijedor pretprošle sezone kada je bio šampion i plasirao se u Premijer ligu BiH, imao 44 boda iz 26 kola, a sada ima toliko iz 24 kola.

Dodao je sa su oni koji u ovom trenutku vode klub učinili koliko su mogli a sigurno je da su mogli i više.

Za njih je veoma bitno što su u ovoj sezoni imali Nemanju Marića i Ognjena Davidovića, Stefana Gravranovića, Ervina Ćatića, kojeg je zadesila operacija slijepog creva, ali i Aleksandra Vojnovića iz novogradske Slobode, kao i Ognjena Jaćimovića iz Omarske, koje smatraju „svojima“.

-Uveli smo trend koji bi trebalo nastaviti. U narednom periodu obavićemo razgovore sa ljudima koji vode grad Prijedor i našim glavnim sponzorima i dogovoriti se oko ciljeva u sljedećoj sezoni. Možda ne ja, nego neko drugi tada će reći cilj je taj i taj, jer je logično svaki put da bude jasno definisan. Tada se možemo pogledati u oči jesmo li ga ili nismo ostvarili. Prezadovoljni smo, jer smo do šestog kola bili vodeći na tabeli, a do 16. praktično „egal“ sa Borcem. U direktnom susretu sa Banjalučanima smo i oštećeni, što nije razlika od tri nego šest bodova, u Mrkonjić Gradu protiv Slobode nisu nam dosuđena dva penala. Ne želim da ovo zvuči kao žaljenje, nije nam zbog toga uskraćeno prvo mjesto, već da bi naš saldo bio još mnogo bolji – nastavio je Majkić.

Podsjetio je da je Komitet za hitna pitanja uz njega, kao predstavnika ArcelorMittala imao još dva člana, Ranka Vučkovića, ispred grada Prijedora i Gorana Mikanovića (Rudnici željezne rude Ljubija) koji je podnio ostavku iz ličnih razloga.

U tom momentu upućeno je pismo predsjedniku Skupštine kluba Ognjenu Hrnjaku sa zahtjevom da se održi najviši saziv.

Prethodno i da RŽR zamijeni člana komiteta, ali su oni insistirali na Skupštini.

Želja je bila da se imenuju članovi Upravnog odbora.

-Sponzori se nisu usaglasili po nekim pitanjima, a smatram da je Statut Rudar-Prijedora prevaziđen u organizacionom smislu. Ušli smo u proceduru prijedloga izmena Statuta, od načina funkcionisanja, profesionalnih lica zaposlenih u klubu, do stalnog broja članova UO, jer je u dosadašnjem broju od devet prevelik. Ima još otvorenih pitanja i nadamo se da će se ovaj ljetni period iskoristiti da se napokon sazove Skupština i te stvari razriješe. Gubiti vrijeme ne smijemo, na nama iz Komiteta je da pokrenemo pitanja kod čelnika Gradske uprave i sponzora, kako bi se definisali ciljevi. Ukoliko kažemo da sljedeće godine idemo definitvno na Premijer ligu, onda će to zahtijevati određeni iskorak za sve. To je valjda svima jasno. Da li će se u tome uspjeti i u kojoj mjeri, ne znam, ali očekujem u roku od sedam do deset dana da održimo sastanak gdje ćemo to definisati – naglasio je Majkić.

Napomenuo je da je ova sezona poslužila „domaćim“ igračima da stasaju, potrebno im je da bi ostali ponuditi nešto više, jer već neki od njih imaju ponude za promjenu sredine.

Želja je da se zadrži „kostur“ ekipe.

Šef stručnog štaba Zlatko Jelisavac, poznat da pedantno izvrši analizu, napravio je presjek svega što je učinjeno u periodu od 6.avgusta prošle do 15.aprila ove godine.

– Odigrali smo 16 prijateljskih utakmica, odradili 171 trening i tri Kup utakmice, uz naravno ligaške mečeve. Sem gostujuće utakmice protiv banjalučkog Borca u kojoj smo podbacili u svim segmentima igre, ostale utakmice ovog proljeća bile su sasvim zadovoljavajuće. Nastavak sezone obilježile su promjene u igračkom kadru, otišlo je šest igrača i isto toliko došlo, zatekle su nas povrede i nespreman ulazak pojedinih igrača, Dušana Milinkovića i Jaćimovića, a u prvom kolu nastupili smo bez dva napadača i dva „štopera“. Uz te probleme u pripremnom periodu povrijedio nam se Novica Petrvoić, od pet odigrao je samo dvije utakmice. Posebno mi je žao što je Ćatić nagovještavao da možemo računati na njega, odlično prošao pripreme, ali ga je tri dana pred nastavak borbi za bodove zadesila operacija – rekao je Jelisavac.

Strateg Rudar-Prijedora je ipak zadovoljan što je upravo u utakmici protiv Zvijezde 09 iz Etno sela Stanišić, koja je bila „ključna“, jer se pobjedom osiguravao „plej-of“ , ostvaren ubjedljiv trijumf od 5:0.

Po njemu, pojedini prvotimci koji su došli u zimskom prelaznom roku nisu do kraja to i opravdali, ali još uvijek ima vremena da se vidi kakav će konačan utisak ostaviti Milenko Malović, Haris Harambašić, Vedran Panić i Srđan Malinović, da li će on biti dostojna zamena za Bojana Burazora, koji je zimus prešao u redove banjalučkih „crveno-plavih“, izrazivši nadu da će iskoristiti svoje šanse.

– Stručni štab je u nekoliko navrata zbog svega navedenog bio u situaciji da mijenja pozicije igračima i traži prinudna rješenja, pogotovo u vertikali – „štoperi“, vezni, napadači, ali svakako meni je impozantno da je Rudar-Prijedor najefikasnija ekipa u Republici Srpskoj, BiH, da je četvrta-peta ekipa po efikasnosti na prostorima bivše Jugoslavije. Imponuje mi to. Možda je mogao biti manji broj primljenih golova, ali tako je to kada se igra napadački. Tada je zadnja linija jako visoko i ostaje dosta prostora za protivnika. Imamo gol-razliku od +23. Nezadovoljni smo infrastrukturom i našim terenom na Gradskom stadionu. Drago mi je da su povrede bile mehaničke prirode, u duelima, a ne istezanja mišića ili u onom dijelu u kojem mi utičemo u trenažnom procesu. Od 11 do 14 fudbalera mogli bi činiti „kostur“, a rješavati još pozicije koje su neophodne, rješavati to ljeti dva-tri „top“ igrača i na zimu, a ne da se dovodi veliki broj ukoliko se bude riješio ulazak u elitni bh.rang – zaključio je Jelisavac.

KAPITEN MARIĆ HVALI FIZIČKU SPREMU

Kapiten Nemanja Marić, uz odličnu atmosferu, istakao je prije svega odličnu fizičku pripremljenost svog tima.

-I utakmica protiv Kozare to je potvrdila. Od početka prvenstva u svakom meču igramo od prvog do poslednjeg minuta, borimo se i ne predajemo, a rezultati nisu izostali – rekao je Marić.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com