pavic-murPredsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je cilj DNS-a da nakon oktobarskih izbora bude nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u Republici Srpskoj i BiH.

„Želimo dati svoj doprinos brzom formiranju vlasti nakon izbora, da bi sve institucije mogle raditi u punom kapacitetu“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa šefom misije OEBS-a u BiH Džonatanom Murom.

On je najavio da će se DNS zalagati za poštene i fer izbore.

„Želimo da svako ko gaji demokratiju i misli da može doprinijeti, kontroliše izbore, da izvšri uvid, jer DNS ne interesuje ništa nego volja birača i želimo da se stvarna volja birača prenese u institucije putem izabranih predstavnika naroda“, kazao je Pavić.

On je pozdravio ponovno otvaranje kancelarije OEBS-a u Prijedoru, rekavši da gradska uprava sa OEBS-om od početka ima dobru saradnju, te naveo da je ambasadora Mura upoznao sa situacijom u Prijedoru ocjenjujući je bezbjednosno i politički stabilnom.

„I dalje je prisutna ekonomska kriza i dodatno je otežana poplavama, ali u tim poplavama, pored poteškoća, došla je do izražaja solidarnost prvo unutar našeg grada, pa onda i sa gradoivma i državama van ovih prostora, gdje smo zaista imali izuzetnu pomoć i saradnju“, istakao je Pavić.

Šef misije OEBS-a Džonatan Mur rekao je da je OEBS u Prijedoru otvorio svoju privremenu kancelariju i da OEBS posebno misli o žrtvama užasnih poplava.

Govoreći o izborima, ocijenio je da će to biti ključni izbori za BiH, za sve opštine i sve građane BiH.

„Nadamo se da će što više građana učestvovati u izborima, pokazati svoju želju i glasati za svoje kandidate i stranke“, dodao je Mur koji je danas po treći put posjetio grad na Sani, ali prvi put na novoj funkcioji.

Mur je posjetio i kancelariju OEBS-a u Prijedoru, a nakon Prijedora posjetiće i Bihać i Cazin. U Bihaću će se danas sastati sa premijerom Unsko-sanskog kantona Hamdijom Lipovačom, gradonačelnikom Bihaća Emdžadom Galijaševićem i sa predsjednikom DNZ-a Rifatom Dolićem, a sutra u Cazinu sa načelnikom ove opštine Nerminom Ogreševićem.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić